En kontrasternas tid – med 25 cm snö…

…och blommande paprikaträd samma dag! Det förstnämnda utomhus, och det sistnämnda inomhus alltså:

Rejäla vallar på landstingets parkering och spår efter kanande barn i sluttningen…

…liksom översnöad växtlighet på Storgatan 4 i Virserum vecka 6 år 2019!

Döm om min förvåning när jag två minuter senare hittar årets första blomma på ett av de övervintrade paprikaträden:

När jag väl hade kommit över glädjechocken, tittade jag lite närmare på de andra fem överlevande träden – eller kanske ”plantorna” är en mera sanningsenlig benämning i några av fallen.  Otroligt nog fanns blommor på ytterligare två stycken! Förra året vill jag minnas att de började dyka upp i slutet av mars, och den som följt bloggen blir kanske förvånad över hur stora några av plantorna blivit, alltså de som går in i sin tredje säsong nu – även om de är lite magra just nu. De mindre har lyckats överleva en vinter än så länge:

Det jag däremot konstaterat sedan några veckor innan sensationen, var att den tvååriga persiljan börjat växa redan:

Till min förvåning har även grönkålen som stått utefter väggen i kuvösen återuppstått från de trekvartsdöda på senare tid. Jag har av ren nyfikenhet slängt på dem några droppar vatten när jag ändå passerat dem på vägen till jordgubbarna och smultronen som står på bänkarna i sina krukor, så varför inte fortsätta med de vetenskapliga experimenten?

Eftersom jag i år inte ska odla så mycket som jag gjort tidigare, utan ligga lite lågt och bara välja ut ett fåtal sorter från tidigare års provodlingar gällande tomater och paprika, tänker jag mig att det skulle kunna vara en kul idé att testa att slänga på grönkålen lite gödsel och se vad som händer med fjolårsplantorna.

Persiljan från i fjol ska också få lite gödsel på toppen, och jag ska även så ytterligare några krukor eftersom persilja är min absoluta favorit. Förra året lärde jag mig att fröna ska ligga i vatten ett dygn före sådden, så blir resultatet rikligare hela säsongen. Utöver att äta den som den är när jag går förbi, är den oumbärlig på omeletter, och jag har alltid ett persiljesmör i kylen med iblandning av rapsolja och vitlök. Bra på biffen, på mackan och att steka i bland annat.

Förra årets sallader – och särskilt en salladsblandning – kunde jag äta av långt fram på senhösten eftersom den fortsatte att växa inne i kuvösen när jag gett upp terrassodlingen – nedan några bilder på avtrappningen i kuvösen:

I år har jag än så länge köpt fem olika sorter som jag vill testa att odla i kuvösen på vårvintern – alltså nu! 🙂

Sist i inlägget ligger de som enskilda bilder med läsbar text och adress till fröföretaget för de som har lust att komma igång med en testodling där temperaturen kanske bör hålla sig kring 10 grader. Min devis är ”går det så går det!” och fröer har ju den goda egenskapen att de är förhållandevis billiga och alltså är det inte hela världen om projektet havererar.

Många anser inte att det är lönt att odla sallad, men för egen del (som inte har bil) blir det inte av att köpa det i affären eftersom det tar plats i kassarna. Däremot vill jag gärna ha sallad att blanda med tomaterna, så det egentliga syftet med experimentet är att hitta bra sorter. Jag kommer att så en del av fröerna nu och i några omgångar framöver. Till nästa år har jag hittat mina favoriter och kör då förstås på dem enbart.

En härlig ny odlingssäsong 2019 tillönskas alla läsare! Fortsättning följer… 🙂

<3C

 

 

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.