Mera om odlingen & skörden…

…och såsom utlovats har denna uppdatering fokus på paprikan. Fröna kommer från ekospetspaprika inköpt på Ica våren  2017, och årets fröer kommer alltså från förra årets frukter. Röda och gula har jag, och eftersom jag varit nöjd med smaken så har jag inte brytt mig om att utöka med fler varianter. Kanske till ett annat år, möjligen för färgernas skull eftersom jag har svårt att tänka mig så stora variationer smakmässigt. Men för all del – jag kan ha fel… 🙂

Jag lyckades övervintra fem av 14 plantor inomhus och dessa står nu på golvet och når upp till taket, och jag har har i år ytterligare tolv krukor, varav några med två eller tre paprikor samplanterade. Två av dem kommer från sticklingar tagna från de övervintrade plantorna, och de satte blommor och gav stora frukter direkt. Av de nya plantorna har några stått ute på terrassen och några inomhus. De som stått utomhus har inte behövt kämpa så mycket för att få ljus, och därför har de satt flera stora frukter utan att för den skull ha blivit särskilt höga. Alla bilder nedan från juni/juli.

Bild 1: En röd övervintrare, rikligt med frukt!

 

Bild 2: Årets plantor, redo för omskolning…

Bild 3: En kruka med tre plantor!

 

Växtligheten mot räcket

Bild 4, 5 & 6: På pallen närmast i bild 4 står en stor kruka med två st tomater Nyagous, samt en mindre kruka med en jordgubbsplanta. På var sida om pallen står tre vita krukor med paprika, en i varje kruka. Närmast i bild skymtar en grönkålsplanta och bortom paprikorna på nästa halvpall står tomaterna Ida Gold. Utmed räcket till höger samlas en salig blandning av tomatsorter, liksom framför dessa lågväxande grödor såsom salladslök, olika sorters sallad och olika sorters basilika.

*

Basilikan gick jag hårt åt förra helgen när jag krossade tomater, och i fredags fick jag därför krossa veckans tomatskörd utan tillbehör, och det blev en  liter gult tomatkross, en liter orange och två liter rött. Tänkte att det kanske kan vara trevligt att laga en soppa på till halloween och påsk om jag inte hunnit äta upp det. Egentligen var syftet med att frysa in i 1-liters yoghurtburkar att använda det i mitt gröt- och fröbröd, vilket jag testade sist och det  blev supergott.

Tids nog ska jag sammanställa grunderna till min mathållning, d v s hur jag använder det jag tillreder i kombination med vartannat så att resurserna tas till vara maximalt. Det är just detta principiella tänkande som håller nere kostnaden för ekologiska livsmedel och inte minst anskaffnings- och tillagningstiden! T ex är brödet ljuvligt tillsammans med hemlagad färskost på ekologisk turkisk yoghurt och gudomligt med skivad zebrinotomat överst. Vasslen som blir över när jag silar yoghurten blir degspad – numera i kombination med tomatkrossen alltså. Knäckebröd med persilje- och vitlökssmör, tomatskivor och västerbottenost som en varm macka är en annan hemkörd kombination – med undantag av knäckebröd. Knäckebrödspizza alltså. Mera om detta senare…

*

För två helger sedan skördade jag således paprika och gyllenbär, vilka tillsammans med köpt ekologisk purjolök hackades och frystes in i påsar. Sex liter blev det i halvliters fryspåsar och det sista hamnade i kycklinggrytans sås – vi kör lite ”reversed enginering” med denna process. Kycklinggryta, paprikamixen, skalade gyllenbär och sist råvarorna 🙂

30 paprikor skördades, framför allt från inomhusplantorna – eftersom de var mogna. Nästa helg är det dags igen för en ny omgång paprikamix, gissningsvis ungefär lika stor skörd då också. Gyllenbären – sju plantor inomhus och en trippel på terrassen – faller av i en strid ström allteftersom de mognar, och de har nu gett en ny skål med frukt, och paprikorna utomhus har mognat nästan alla under de två veckorna som förflutit sedan förra skörden.

Tomaterna plockar jag av efter hand eftersom risken finns att de faller av om de blir för mogna. Bättre då att låta dem eftermogna inomhus. Några omogna tomater har fallit av eller som jag plockat av när jag rensat ut plantor som inte ger mer , och de förvarar jag mörkt i skafferiet där de mognar efter hand. Fortsättning följer…

*

En ordentligt intressant söndagsmatiné är jag förstås skyldig att bidra med i folkbildningens namn. Det får bli Greg Hunters nyinspelade intervju med ortopedkirurgen som hamnade i hetluften p g a sitt intresse för forskning om preventiva metoder att förebygga t ex idrottsskador. Dr Dave Janda samtalade också med Sarah Westall  i två avsnitt för en tid sedan och som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Tillsammans blir alla tre produktionerna med en så insatt insider mycket avslöjande och svåra för Deep State – både amerikansk och svensk, att bortförklara:

Den som tycker att filmen blir för kort för en hel eftermiddag/kväll, kan ägna sig åt en innehållsrik blogg vid namn Truth Talk News.

Överst på bloggen ligger nu ett inlägg som speglar Howard Nemas’ canon beträffande litteratur som är nödvändig att läsa för att greppa hela bilden av det 180 grader åt helvete medvetet vridna världssystemet – New World Order. Några texter i fulltext som PDF:er, några som länkar till PDF:er, några som är recensioner av texter och några som informationssidor för texter. Några har jag länkat till här på bloggen under åren, t ex The_Protocols_of_the_Learned_Elders_of_Zion och SILENT-WEAPONS-for-QUIET-WARS-1. Vidare har jag läst några men inte länkat till. Många har jag hört talas om men inte kommit till skott med, och ytterligare några kände jag inte ens till. Detta är en guldgruva, mina vänner!

För egen del tänkte jag dock fortsätta med läsningen av den nyutgivna och spännande biografin om Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand – Mannen i Skogen, vilken jag efter 95 sidor mycket varmt rekommenderar!

En härlig fortsatt skörde- och folkbildningssöndag önskar jag alla läsare!

<3C

Det här inlägget postades i Bloggtips, Filmtips, Odling, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.