Dags igen för Virserums marknad…

…vilken i alla år inträffar den första helgen i augusti. Alltså den kommande helgen!

Virserums marknad är en av landets  största och har anor sedan medeltiden, anger Wikipedia, och sannerligen blir det liv och rörelse i samhället när den drar igång! På Hultsfreds kommuns hemsida om turism kan den som ämnar klämma in ett besök i sitt livs- eller semesterpussel läsa om öppettider. Utöver lördag och söndag tjuvstartar marknaden på fredag kväll med en s k förmarknad. När jag var ung kallade vi det förfest!! 😉

Utöver havet av knallar och motorklubbars fordon kan man åka karusell i tivolit och mycket mera såsom Vimmerby tidning skvallrade om i gårdagens tidning:

Solen står högt och folk jobbar hårt i värmen med alla förberedelser.

Virserums Samhällsförening roddar en av Sveriges största marknader för tionde året i rad, och man är ett trettiotal ideellt arbetande på plats för att få ihop allt inför helgen, förhoppningarna är stora.

Tidigare har marknaden styrts av kommunen, men den aktuella föreningen tog över 2008.

Liveframträdanden, mattorg, tivoli med ett tiotal attraktioner, öltält med fullständiga rättigheter och såklart marknadsstånd kommer att täcka den stora gräsplanen i år igen. Tvåhundratjugo knallar har anmält sig och man räknar med omkring fyrtiotusen besökare på dessa två dagar.

P.O. Paulsson, ordförande i Virserums Samhällsförening, får frågan om hur man har tänkt med säkerhet på grund av brandrisk med mera.

– Vi kommer att ha placerat ut hinkar med vatten runt omkring på området, där man råds till att släcka sina fimpar bland annat, säger P.O. Paulsson.

– De matvagnar som kommer med till exempel gasolgrill, kommer vi förbereda ett underlag med grus på backen, samt att vatten och brandsläckare kommer finnas nära till hands. Det finns också ett samarbete med räddningstjänsten under helgen, säger han

En invigning av marknaden kommer att hållas, och en parad av musikanter ifrån Rosenfors musikkår kommer att gå från Nya Torget, längs med Storgatan, vidare ner mot marknadsområdet. Pär Danielsson kommer hålla i en prisutdelning, samt fått äran att presentera årets eldsjäl.

Tack, där fick vi lite försmak av vad som finns att roa sig med och njuta av – tänk som sagt på brandrisken ni som röker, och använd de utställda hinkarna att släcka fimparna i!

Som jag skrivit om många gånger tidigare så är ju Smalspåret en mycket trevlig rälsbuss- och dressinbana. Engagerade i denna har ordnat med specialresor under marknadsdagarna – tåget går direkt från marknadsplatsen! Läs mer om detta på smalspårets hemsida där du också kan ladda ner en PDF med tidtabell.

Sist några korta filmer från tidigare marknader – för inspirationens skull:

Varmt välkomna till Virserum och årets stora marknad & evenemang! 🙂

<3C

Det här inlägget postades i Virserum förr & nu. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.