Ny intressant intervju med Mats Alvesson…

…som är en av mina favoritprofessorer. Han verkar på Lunds universitet inom organisationsteori, och har myntat ett för tiden synnerligen relevant begrepp – funktionell dumhet. Det är den funktionella dumheten som får organisationer  att fungera smidigare eftersom den orsakar att ingen ifrågasätter fastslagna beslutsunderlag och värderingar.

Group-think är således den underliggande mekanismen, och  om detta har jag tidigare skrivit spaltmeter. Genom det s k Asche-experimentet vilket exponerar mekanismen med all önskvärd tydlighet i nedanstående film, kan vi som betraktare mycket enkelt se hur lättpåverkade vi är i en grupp. Vi ger helt enkelt upp vår intellektuella förmåga för att bli gillade:

Det finns även mer komplexa experiment – Milgramexperimentet visar människans blinda auktoritetstro, och The Wave-experimentet är ett experiment som iscensattes av en högstadielärare och det pekar med hela handen på hur enkelt en ledare får makt om han trycker på rätt knappar:

I skolans värld har vi idag varianter av group-thinkfenomenet avspeglande sociogrammet, d v s att ledargestalter skaffar sig makt nog att avgöra att bollen var inne/ute på fotbollsplanen oavsett hur det är med sanningen. Tjejledaren avgör vem som är tjock eller ful – oavsett hur det förhåller sig med sanningen. Förmågan att förändra medmänniskornas perception  (vad vi uppfattar med våra sinnen) har bara den med makt!

Samma sak på arbetsplatser förstås. Den som inte säger emot utan uttrycker sig positivt om ledningen och organisationens verksamhet, blir gillad. Får löneförhöjningar, befordringar, klappar på axeln, blir hembjuden till chefen osv och därmed är vänskapskorruptionen ett faktum. Den som låter sig dras in i ett sådant förhållande, kan i framtiden inte neka att utföra tjänster som med tiden kan urarta allt mer. Du blir helt enkelt ägd, och du kan inte dra dig ur utan att förlora dina privilegier. Du blir omkörd av yngre kollegor, förlorar dina ”vänner” som är inbjudna till chefen på middag osv. Du känner dig som ingen alls, blir deprimerad och måste till slut säga upp dig för du mår så dåligt. Alla säger då bakom din rygg att du ändå inte var så duktig som de först tyckte, trots att inget i sak förändrats.

*

Det är därför inte svårt att vare sig förstå mekanismerna bakom eller begreppet Funktionell dumhet eftersom den smörjer organisationen som då flyter bättre. Kvartal har nyligen intervjuat Mats Alvesson och du hittar artikeln om detta inklistrad i fulltext sist i inlägget. Själva intervjun hittar du också på fil här:

Att kunna tänka själv är således inte särskilt uppskattat i en organisation där ledarskapet är auktoritärt, medan det i en autentiskt styrd verksamhet genererar kreativitet och utveckling. Den som vill fördjupa sig, införskaffar lämpligtvis Mats Alvessons nyutgivna bok Dumhetsparadoxen!

En fin och lite svalare vecka tillönskas!

<3C

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gäst i Fredagsintervjun 25/5: Mats Alvesson

fredags-intervjun.jpg

Mats Alvesson är ledarskaps- och organisationsforskaren som också blivit en ledande expert på dumhet. Begreppet han ofta talar om är ”funktionell dumhet” – något som han menar även kan drabba mycket begåvade människor.

– Man gör som alla andra, man följer alla instruktioner, alla befattningsbeskrivningar, hoppar på alla modevågor och liknande. Men man tänker inte efter själv.

Den typen av dumhet menar Mats Alvesson är ett stort och underskattat samhällsproblem som bland annat ligger bakom finanskrisen och problemen inom den svenska skolan. Och politiken är fullkomligt genomsyrad av funktionell dumhet, menar han.

– Enkla förslag lanseras och handlar nästan alltid om mer resurser eller skärpt lagstiftning. Men de flesta problem borde tacklas på helt andra sätt, säger han.

Det här inlägget postades i Korruption, Psykologi, Scola Autenticum. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.