Steven Jörsäters artikel i dagens NewsVoice…

…innehåller reflektioner om den uppenbara svängning från kommers till basal överlevnads information som skriften Om krisen eller kriget kommer, och studenterna i Scola Autenticum hittar artikeln inklistrad i fulltext sist i inlägget. SJ frågar sig om krisen eller kriget kan innehålla lösningen för ett alltmer kommersfokuserat folk?

Ni som är gamla läsare av bloggen vet att jag skrivit just detta många gånger; Det är inte förrän den egna baken brinner som folket i stort får upp ögonen för hur illa det materialistiska systemet urartat, och det är förstås folket som får betala – inte storkorporationerna vilka egentligen har makten över staten!

Mitt svar på frågan är därför otvetydigt ”JA”!!! Krisen är lösningen, förty innan den drabbar hela folket har nedmonteringen av välfärden och de sociala skyddsnäten endast drabbat de mest utsatta i samhället – gamla och sjuka! Dessa grupper har vant sig vid att bli förtryckta till förmån för de som med sin direktavkastning (d v s skatten) till staten, daltas med.

När horder av dessa nu förlorar jobb och därmed fotfäste i ett socialt sammanhang med rätt ”vänner” (egentligen bekanta), rätt statusadresser och rätt inkomster i relation till den de är vana vid, så uppstår förstås även en social och psykologisk kris för familjerna och individerna. Det blir ”instant downsizing” för de flesta och det blir inte lätt som en plätt att komma ut starkare på andra sidan.

Men det är en transformation som måste ske, och det är här Autentopia – 2061 kommer in i bilden. Det enda vi behöver göra är faktiskt att skifta perspektiv – från ett lustdrivet materialistiskt till ett behovsdrivet idealistiskt. Texten om Autentopia erbjuder ett sådant perspektivskifte.

För tillfället har jag tagit bort den äldre versionen från januari 2016, men återpublicerar den efter sommarens uppdatering, vilken sker samtidigt med instämplingen av Agrell vs Sverige på kammarrätten i Jönköping.

Med detta önskar jag alla en härlig helg – uppåt 30 grader och strålande sol ska det bli! 🙂

<3C

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Steven Jörsäter om krisberedskap – En kris kan göra att det kanske blir bättre

Krisberedskap broschyr från MSB
Krisberedskapsbroschyr 2018 från MSB
Steven Jörsäter
Steven Jörsäter, foto från Linkedin

I dagarna får alla svenska hushåll en broschyr med den allvarsamma titeln ”Om krisen eller kriget kommer”.  Jag började läsa i den och insåg snart att den innebar en förflyttning till en annan tid. Rubriker som ”Din krisberedskap”, ”Totalförsvarsplikt” och ”Om Sverige angrips krävs motståndskraft” anger ett helt annat samhälle än det vi möter i våra media. Bara att ordet ”plikt” används. Och Sveriges Riksvapen!

Text: Steven Jörsäter är företagare och tidigare astronom. Han oroas av att vetenskap- och naturorganisationer kidnappats av särintressen och undergångsmentalitet. Han efterlyser ett fungerande offentligt samtal. | Denna artikel har tidigare publicerats i Det Goda Samhället (DGS) och återpubliceras med tillstånd av DGS. 

Det finns osannolikt nog inte en enda politiskt korrekt mening eller floskel i hela skriften. Allt präglas av allvar, beslutsamhet, endräkt och saklig information. En fläkt av det gamla Sverige.

Tänk om det är så. Att det är avsaknad av en verklig kris som gör att politik och samhällsdebatt domineras av påhittade eller självförvållade problem? Att i en verklig kris så skulle diskussioner om jämställdhetsplaner, HBTQ-rättigheter och klimatångest spårlöst gå upp i rök saknade av ingen. Faktum är att det i listan av mat för hemberedskap i broschyren finns köttkonserver uppräknade, helt oblygt, utan att det ens ges några alternativ för veganer!

Detta tål att fundera på. Sjuttio år av vällevnad efter kriget har nog gjort att vi har tappat sinnet för väsentligheter. Nu oroar sig en del över om entrecoten till söndagmiddagen är klimatsmart och ruccolasalladen ekologisk.


I ett krisläge kan vi istället behöva försöka se till att det finns någorlunda rent vatten, en morot, några grodlår och en bit kråkkött till alla, oberoende av certifieringar. Det är onekligen en perspektivförändring.


Och överflödet har fått oss att sluta ställa rimliga krav. Visst skulle vi ordna med soppkök till flyktingar i en kristid, ingen ska behöva svälta om det går att undvika. Men annars hade nog lite metspön, sågar och yxor och en snabblektion i timring i anvisad skog fått räcka och sedan hade migranterna själva fått försöka få tag i mat och få upp några hus till vintern. Vanliga människor skulle ha nog med sitt och bärga ved och mat till försörjningen. Brott skulle straffas strängt eftersom det skulle äventyra människors överlevnad.

Är det alltså bara materiellt välstånd som har förändrat oss, till synes i grunden? Och att detta skulle återställas i stort sett på ett ögonblick om de goda tiderna försvann? Poff – så är postmodernismen borta! Att det alltså inte är filosofiska insikter eller politiska teorier som har påverkat oss utan allt beror bara på något så enkelt som att varor inte längre skulle gå att hämta i butiken? Det är en svindlande tanke att återgången skulle vara så enkel och snabb.

Ingen önskar en verklig kris, men ett krismedvetande i stil med det som broschyren försöker stimulera till är med all säkerhet av godo. Att dessutom tänka lite längre och fundera på hur det samhälle som berättas om verkligen skulle kunna fungera är ännu viktigare. Vilka frågor skulle politiker och makthavare brottas med och hur skulle vi se på lag och rätt? Att plikt kanske hamnar före krav.  Kan krismedvetande hjälpa oss att få perspektiv på vår samtid och förbättra våra liv och vårt land?

Läs fler artiklar av Steven Jörsäter i DGS

Text: Steven Jörsäter, astronom, organiserar sedan 10 år en tvärvetenskaplig föreläsningsserien ”Vad är Liv” på Karolinska Institutet

Steven Jörsäter har ett brett intresse för bla vetenskap och samhälle. Han är med och organiserar en tvärvetenskaplig föreläsningsserie som har pågått i tio år på Karolinska Institutet med titeln ”Vad är Liv”. 

 

Det här inlägget postades i Paradigmskiftet, Samhällsutveckling, Scola Autenticum. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.