I odlingsuppdateringen 180508…

…finns inga foton på grödorna vilka spirar glatt i alla österfönster. Däremot på jättebaljan som jag blandat jord i eftersom den spontant fick sluta sin tjänst som blandkärl häromdagen då jag upptäckte att jag hade ett gäng potatisar med fina groddar, vilka jag inte skulle hinna med att äta upp den närmaste tiden. Genom att ta till en tvättbalja modell större som kunde ta över tjänsten som blandkärl löste sig hela problemet i ett slag.

Potatisarna Rudolph var dock stora och hade fina groddar runt om. Minst två ögon ska det vara på varje del om man delar dem i två delar. Snittytan behöver torka i några timmar sägs det, men jag tänkte att det borde funka lika bra att låta dem ligga på en bit hushållspapper en stund, för att sedan flytta med pappret ner i odlingstråget. Så här såg därför projektet ut innan jag la på jord ovanpå. 8 cm ska det vara läste jag någonstans…

Blasten till potatisarna i IKEA-kassarna har börjat komma upp, och när jag ser dem genom jorden så lägger jag på en skopa jord. Detta är då motsvarigheten till att kupa upp jord kring potatisen när de växer på friland. Bilder kommer senare…

Jordförbättringsfabriken snurrar och tvättbaljan fylls av tre gamla kärl med jord uppblandat med ca en fjärdedel kogödsel. Jag köpte fem påsar på Coop för 139 kronor, och då är den från Änglamark – alltså ekologisk.

Jag har många kärl med gammal jord att hantera, och jag börjar med att separera det översta mest rotbemängda lagret och lägga det i en separat säck. Detta kan jag sedan använda som uppsugningsmaterial i Bokashikomposten som jag ämnar komma igång med i sommar/höst nu när det blir lite mer substans genom att jag kan odla även på terrassen i år. Förra året tvättade och oljade jag ju den, och därefter var det ingen idé att dra igång odlingar även där.

Efter separeringen av lagren sönderdelar jag det bättre lagret i säckarna dit jag tömt kärlen. Därefter häller jag över det i blandbaljan. Ovanpå ett lager kogödsel och sedan blandar jag runt. Sen upprepar jag processen. Att jag blandar två gånger har helt och hållet att göra med att det inte är så tungt att blanda två eller tre omgångar som att blanda en omgång i taget. Därefter trär jag över en stor svart plastsäck över baljan och tömmer ut:

I sommar får jag chansen att testa skillnaden mellan min hemkörda jord och plantjorden som jag kommer att behöva komplettera med, genom att dela in plantorna i olika grupper. Plantorna kommer också att vilja ha lite extra näring framöver även om de får ny jord, och jag tänkte testa Runåbergs koncentrat. Änglamarks plantjord är ganska kompakt, så jag ska testa att blanda ut den med Vermiculit eller Perlit. Hittade stora säckar hos Lindbloms.

Förra året plockade jag pga terrassrestaureringen ner de befintliga balkonglådorna av plast, och avstår från att sätta upp dem igen. Dock insåg jag att två av dem skulle kunna passa fint i kuvösens nordvästfönster där två säkerhetsreglar är monterade så att ingen ska riskera att snubbla ut genom fönstret vilket genom avsatsen som leder ut till terrassen är lågt monterat:

När högtryckstvätten flyttats bort så blir det fint med persilja i balkonglådorna föreställer jag mig, och jag hade sedan tidigare köpt en påse från Runåbergs som jag inte hade hittat någon särskild plats för:

Enligt informationen lär persilja gärna trilskas ordentligt innan den gror, och detta formuleras enligt folktron under rubriken ”Sådd”:

Jag testade därför att i den undre lådan så fröet som det var i söndags kväll, medan jag i den övre lådan sådde fröet efter ett blötlagt dygn i går eftermiddag:

Nu får vi se om det kommer upp…

På tur gällande odlingarna står omskolning av de sista tomaterna – de två sorterna från Coop som varit sega i starten. Vidare ska kålplantorna skolas om framöver, liksom gurkplantorna. Smultronen och gyllenbären/kapkörsbären behöver ganska lång tid ytterligare.

Jordförbättringsprojektet har jag som målsättning att bli klar med under maj månad eftersom det blir ungefär i mitten av juni som alla tomat- och paprikaplantor ska omskolas till sina stora slutgiltiga kärl – och då kommer all jord att behövas plus lite till…

Tomatplantorna som jag omskolade för några veckor sedan har kommit igång mycket bra – bilder kommer framöver…

Önskar därmed alla läsare en varm och solig försommardag! 🙂

<3 C.

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.