En odlingsuppdatering 180501…

…är i princip obligatorisk. Den 1 maj varje år satte min far sina potatis, och när jag för länge sedan hade ett potatisland på min numera stulna egendom på Nylyckevägen 2 i Nybro, så fortsatte jag med den traditionen. På tal om Harstenslycke, så framskred under förra helgen skrivningen av mitt skadeståndsmål Agrell mot Sverige med god fart, varför jag denna långhelg istället fokuserade på odlingen samt putsning av pensionärskuvösens väl tilltagna fönster.

I lördags skred jag till verket med omskolning och nyplantering av fröer såsom jag ämnade enligt förra inlägget. Det tog hela dagen, och efter en slapp förmiddag igår, tog jag tag i fönsterputsandet för att jag skulle kunna ställa upp mitt provisoriska bord till potatisen som tills vidare får husera i kuvöskorridoren:

Istället för att kupa upp jord efter hand som man gör med frilandspotatis, fyller man på med mera jord i takt med att blasten kommer upp. Detsamma gäller för purjolök om man vill ha långa vita halsar. Förvisso är det gröna godare, så för den sakens skull kan de gärna få växa som solfjädrar direkt, men tänkte i alla fall testa påfyllnadstekniken i år, dels på fönsterbrädan, dels i krukor i kuvösen.

Därför fyllde jag mina sparade filkartonger (som jag får över när jag bakat spisbröd) med ca 8 cm jord, vattnade och la på några frön, samt fyllde på med några cm torr jord. Dessa ställde jag i fönstret i min ateljé, vilken har en mängd österfönster.  De skulle kunna odlas på friland nu enligt fröpåsen, så det skulle nog funka att ha krukorna ute på terrassen, men jag har ännu inget annat som slåss om utrymmet i kuvösen så de kan lika gärna stå där. Jag gjorde på samma sätt med dem som med filkartongerna – fyllde åtta cm, vattnade, strödde ut frön samt la på torr jord. När purjolökarna  börjar sticka upp så fyller man på med jord – alltså samma princip som krukodlade potatis:

Nu saknas bara några kompletterande fröer, och jag gjorde en beställningslista igår till Lindbloms fröer:

Dill Ella ekologiskt frö (Förp.: Portion. Bör räcka till ca 1400 plantor.Innehåller ca 2000 frön.)
1
30 kr
basilika Kanel-, Ocimum basilicum, ekologiskt frö (Förp.: Portion bör räcka till ca 325 plantor. Innehåller ca 500 frön)
1
27,50 kr
basilika Citron-, Ocimum basilicum, ekologiskt frö (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 325 plantor. Innehåller ca 500 frön)
1
27,50 kr
Basilika, Ocimum basilicum Greco a Palla, ekologiskt frö (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 325 plantor. Innehåller ca 500 frön)
1
30 kr
Citronmeliss, Melissa officinalis, ekologiskt frö (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 600 plantor. Innehåller ca 1000 frön (De Bolster))
1
27,50 kr
Grekisk oregano, Origanum vulgare ssp. hirtum, ekologiskt frö (Förp.: Portion bör räcka till ca 500 plantor. Innehåller ca 0,2 g frön)
1
30 kr
Spenat, Palco F.1 ekologiskt frö (Förpackningar: Storportion bör räcka till ca 100 strm. Innehåller ca 5000 frön)
1
75 kr
Blandat bladsallatsfrö, ekologiskt frö (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 42 strm. Innehåller ca 500 frön)
1
27,50 kr
Röd ekbladssallat för växthus, Dexan ekologiskt frö (Förp.: Portion bör räcka till ca 5 strm. Innehåller ca 40 frön i pellets)
1
40 kr
Sallatscikoria Catalogna Aurelia ekologiskt (Förp.: Portion. Bör räcka till ca 6 strm. Innehåller ca 100 frön.)
1
27,50 kr
Escarolesallat, Diva ekologiskt frö (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 8 strm. Innehåller ca 100 frön)
1
27,50 kr
Friséesallat, Myrna ekologiskt frö (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 4 strm ca 40 frön i pellets)
1
40 kr
Palsternacka Aromata ekologiskt frö (Förp.: Portion. Bör räcka till ca 20 strm. Innehåller ca 500 frön.)
1
32,50 kr
Nakenfröpumpa, Retzer Gold ekologiskt frö (Förp.: Portion bör räcka till ca 5 plantor. Innehåller 10 frön)
1
30 kr
Gräslök, Schmitt ekologiskt frö (Förp.: Portion bör räcka till ca 10 strm. Innehåller ca 1000 frön)
1
30 kr
Salladslök, Long White Ishikura ekologiskt frö (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 7 strm. Innehåller ca 500 frön.)
1
30 kr
Salladslök, Apache obetat (Förpackningar: Portion bör räcka till ca 7 strm. Innehåller ca 500 frön)
1
25 kr

Så NU ÄNTLIGEN kan jag skriva in sorterna i min odlingsplan. Fotohörn ska också införskaffas som jag nämnde i förra inlägget.

Innan planens utgångspunkt färdigställs, är det en god idé att titta på en förteckning över ”kompisväxter”, och jag hittade en trevlig på nätet som man kan skriva ut. Det finns säkert på svenska också för den som ger sig lite tid att leta.

Även om varje växtsort får sin egen kruka, och alltså inte berör varandras rötter, så kanske de påverkas av doftämnen och annat när de står bredvid varandra. Jag tänker i alla fall ta det säkra före det osäkra och ha kompisväxtschemat i åtanke när jag planerar.

Nu är fönstren fulla av fröer som förgror, samt en och annan kärna. Som jag skrivit om i ett tidigare inlägg satte jag två kärnor från ekologiska klementiner, liksom tre ekologiska citronkärnor. Vidare planterade jag ett gäng ekologiska äpplekärnor i lördags, vilka jag sparat men glömt bort ett tag. Jag har inga stora förhoppningar om att kunna äta exotiska frukter tids nog även om kuvösen mycket väl skulle kunna fungera att odla i. Sannolikheten bedömer jag mera som avhängig min förmåga att få fram några kärnodlade träd över huvud taget, och än mer att hålla dem vid liv. Döm om min förvåning när ett litet citronträd åtminstone orkat gro från sin kärna:

Fortsättning följer… 🙂

Önskar en solig 1 maj!

<3 C.

Det här inlägget postades i Egna domstolsprocesser, Harstenslycke, Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.