Odlingsuppdateringen 180429…

…fokuserar på nya fröer, denna gång genom en beställning från Lindbloms fröer. Därmed kan jag fylla i sorterna tillsammans med förodlingsdatum, direktodlingsdatum, utplanteringsdatum i min odlingsplan:

Klurigt vore att montera s k fotohörn på kartongen så blir det enkelt att bara byta ut ”pallarna” när någon sort försvinner eller tillkommer  i odlingen. Jag tänkte mig också att i varje kärl efter utvärdering betygssätta växten , t ex med grobarhet, utveckling, skörd osv. På baksidan kan jag reflektera över utfallet, föreslå förbättringar inför nästa år. Kanske helt enkelt skriva att sorten dumpas till förmån för en  annan.

Fröerna som kom i lådan var följande, och jag kommenterar under varje bild:

Bild 1: Överst har vi tre sorters kål – purpurkål, grönkål och palmkål.  Gällande palmkålen rekommenderas förodling, och jag tänkte förodla hälften av fröerna och direktså hälften för att se om det blir någon skillnad. Nere till höger ligger en påse Romanesco, en korsning mellan blomkål och broccoli. Den ska förgros, men inte förrän i mitten av maj. Nere till vänster ligger gyllenbär, kapkrusbär samt växthusgurka och samtliga ska jag förgro idag.

Bild 2: Purjon kan direktsås nu, liksom sparrissalladen. Den sistnämnda sås med fördel lite i taget fram till 20 juli, för att det ska bli skörd under en längre tid.

Bild 3: Jag har försökt få vanlig ruccola att överleva genom två försök, men det har inte lyckats. Vidare har jag försökt få italiensk ruccola att överleva genom ett försök, men det har inte heller gått så bra. Krukorna står ljust i österfönster, och jag har följt rekommendationerna att spara på vattnet och plantera i magrare jord.

Bild 4: Däremot har gyllenportlaken gillat läget och verkar klara sig fint. Därför får det bli en kruka med ytterligare en sort portlak, samt ett nytt försök med den italienska sorten av ruccola. Ruccolan ska också få några kärl ute på terrassen så får vi se hur det blir då.

Bild 5: Slutligen två fröer som ska direktsås i juni – störvaxskärböna och salladskål.

När jag planerat upp hela odlingen med de fröer jag har, så lär det bli några kompletteringar för direktsådd. T ex lök i olika varianter, liksom kryddväxter.

För övrigt börjar det bli dags att sätta potatisen och skola om några av tomatplantorna. Jag hittade en ny ekologisk matpotatissort vid namn Rudolph som redan hade skjutit ut fina groddar, så jag offrade några till odlingen:

De övervintrande paprikaplantorna från förra året växer så det knakar, blommar och sätter frukt och häromdagen hittade jag en jättefrukt, åtminstone jämfört med fjolårets frukter. Jag hade inte sett den komma eftersom den fortfarande är grön:

Dags att skrida till verket med dagens odlingsnöje och jag önskar en fin dag till alla läsare!

<3 C.

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.