Odlingsuppdatering 15 april…

…och faktiskt inga missöden ännu. Det börjar bli dags att skola om några av tomaterna, och igår inventerade jag jordlagret. En del av förra årets jord togs aldrig tillvara av växterna eftersom nio av fjorton paprikaplantor vilka jag flyttade in och planterade om, inte gillade läget, utan gav upp andan. Nio IKEA-papperskorgar med ganska fräsch jord tänkte jag därför återanvända. Likaså hade jag fyra stora kärl där jag mot slutet av säsongen sådde grönkål, men som endast hann växa en aning, och ur vilka jag därför också kan återanvända jorden. Planen är att vid slutplanteringen blanda den bättre jorden med sämre dito samt jordförbättra med gödsel beträffande alla grönsaker utom tomaterna som får ny ekojord.

Inför omplanteringen från äggkartongerna till vaxade pappaket som jag sparat från kattmat och krossade tomater, tänkte jag testa med att förbättra blandjorden med färska grönsaksrester, fint ituklippta. Kärlet nedan rymmer 65 liter, så jag vattnade ordentligt, samt blandade upp ungefär hälften, och bättrar senare den undre halvan när jag omplanterat så att det översta lagret gått åt. Två lådor med äggskal, vidare äppelrester, bananskal som jag klippte i småbitar samt några gamla morötter som jag rev ligger och väntar, och bild två visar hur jorden ser ut när jag myllat ner alltsammans i kärlets övre halva:

De övervintrande paprikaplantorna växer och frodas, blommar bra och ny frukt kommer så sakteliga. Så här ser de ut idag…

…jämfört med förra bilden där plantorna mest liknar spöken med sina gamla blad som jag på bilden ännu inte hade klippt bort. Bilden är daterad den 11 mars – för endast en dryg månad sedan alltså!:

Paprikafröerna som jag sparade från förra året börjar nu komma upp, och jag vill även testa att sätta några sticklingar som jag hittade lite illa vuxna, och som jag satte i vatten:

De nya tomaterna från Runåbergs fröer som jag skrev om i förra inlägget, stack upp näsorna ur jorden efter sju dagar, och de allra flesta verkar ha grott även om en del av dem bara syns som små prickar ännu:

Inför vårstädningen av pensionärskuvösen släpade jag ut pallarna som jag hade staplade till odlingsbänk förra året. De ska nu snyggas upp med lite överbliven olja som jag fick över när jag restaurerade terrassen förra året.

De förgrodda fröerna liksom ytterligare några sorter ska sedan fördelas mellan terrassen och kuvösen, och för att odlingarna ska trivas genom rätt jord och rätt läge och tillsammans med rätt kompisar, blir det nödvändigt att planera upp vad som ska planteras var i terrassens kärl ca 90 kärl av varierande storlek. Det lät kanske som en belastning, men är i sanning en stor del av nöjet!

Jag gjorde därför en skalenlig flexibel projektplansmodell med lösa ”pallar” där jag i ”kärlen” kan skriva vad jag ämnar plantera där. Efter utvärdering till hösten kan jag justera,  omgruppera och skippa vissa sorter och plocka in nya sorter inför nästa års odling:

Terrassdörren från kuvösen sitter längst ned till höger på ritningen, och pallen till vänster om dörren har jag medvetet lagt på tvären. Längst upp till vänster står en vattentunna. I den hörnan får även en liten grill plats. Utmed kortsidan till vänster blir det en träsoffa och mitten av terrassen ett matbord med stolar – om det inte blir för trångt…

Fortsättning följer, och en skön odlarsöndag tillönskas både de frälsta och de som hittar på annat än odlar! 🙂

<3 C.

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.