Odlingsuppdatering en solig aprilsöndag…

…enligt löfte blir det idag, och efter en seg förkylning/bihåleinflammation tänkte jag också passa på att spola/skura av takterrassen. Igår kom jag en bra bit med skrivandet av Agrell vs Sverige, med stabilt fokus en bra bit in på kvällen, så jag ser fram emot att spendera större delen av dagen utomhus. Kråkorna har gått hårt åt terrassen under vintern, och jag får nog hänga upp glittriga fågelskrämmor för att få ha mina smultron ifred i sommar – ifall odlingen av dem lyckas!

De överlevande paprikorna växer så det knakar, blommar och sätter frukt. Det finns t o m en frukt från en vinterblomma:

Min ruccolaodling har dock inte börjat så bra, istället vitnade bladen efter en tid och vissnade i de två krukor jag först sådde i med fröer från förra året.  Troligen p g a att jorden var för kraftig, samma sak hände också i somras då jag sådde i en balkonglåda i pensionärskuvösen.

De två andra krukorna hade magrare jord, och sådden i dem är nu två veckor gammal och ser bra ut fortfarande, men det är för tidigt att säga hur det går. I de första krukorna hällde jag därför i 5 cm magrare jord ovanpå, och sådde där Portulak och Italiensk ruccola från Runåbergs fröer, varifrån jag just köpt en paket med tomater och diverse grönt i en första omgång. Återkommer om utvecklingen av min salladsbar inomhus som jag skrev om i förra inlägget.

Som synes via länkarna ovan har Runåbergs för varje art lagt info och utförliga odlingsinstruktioner på hemsidan.  Man kan också ladda ner  den 112-sidiga nätkatalogen och nyhetskatalogen. Båda finns under fliken ”Info mm” och där finns även många andra nyttigheter såsom groningstabell, sortlista och info om hur man tar vara på sitt egna frö till hösten. Av den anledningen behöver inte detta upprepas på varje fröpåse, och den som vill kan ju skriva för hand på baksidan.

Jag valde att skriva ut informationen för de tomatfröer jag köpt, och hänga upp den på väggen tillsammans med fröpåsen. Det innebär att jag till nästa års planering enkelt kan komma ihåg hur bra de olika sorterna föll ut, samt hur många frön jag har kvar av de respektive sorterna. Jag bestämde mig för att sätta 2 x 6 frön i äggkartonger och fördelade dem enligt nedan:

Jag tejpade sedan upp sorterna enligt samma schema på väggen i tvättstugan där jag håller till när jag sår:

Efter sådden satte jag fast fröpåsen med ett gem på infobladet. Nu är allt samlat om jag behöver gå tillbaka och läsa om sorten eller inventera lagret. Detta funkar ju om man inte odlar så många olika sorter, och jag tänker mig att jag fortsätter med några nästa år, men plockar ner andra. Vidare finns möjlighet att göra en plantskola i ett litet förrådsrum med fönster. Då finns möjligheten att hänga upp anslagstavlor utmed väggarna och sätta fast infoblad och fröpåsar med stift. Det får i förekommande fall bli nästa års glädje, och i år tog jag till insidan på en garderobsdörr i tvättstugan och tejpade upp infobladen för det jag hittills köpt av bladgrönt:

 

Förra året odlade jag ju bara inne i kuvösen eftersom takterrassen behövde högtrycktvättas och oljas. Därför blev det framför allt tomater och paprika som jag satsade på, och faktiskt kom alla från butikssortimenten här i Virserum, alltså jag tog fröer från frukter och köpte bara några enstaka påsar med ruccola, sockerärtor och grönkål som jag sådde sent, i mitten av augusti.

Jag tyckte att det var spännande att lägga tomatskivor i jorden direkt och kunna få otroligt många tomater under en säsong som faktiskt varade in i januari då jag åt upp de sista genom att göra sås på en stor skål cocktailtomaterna som vägrade mogna. Jag kunde inte låta bli att testa några nya i år också och hittade lyckligtvis två olika sorter på Coop förra veckan, som dessutom hade extrapriset ”2 för 25 kr”. Det var en mycket liten sort från Italien och en lite större från Spanien. Den spanska var suveränt god, men sådde även den italienska för att kunna jämföra växtkraft och avkastning. Här kommer processen i bild:

Bestämde mig för att använda förpackningarna som miniväxthus, och fördelen är ju också att jag ser på locket vad som finns sått i lådan. Jag kunde lika gärna ha sått utan de ituklippta toarullarna, men tänkte att materialet absorberar vatten som bevarar fukten i lådan. Som vanligt vattnade jag igenom jorden ordentligt innan jag la i skivorna, och slutligen la jag ett torrt jordlager ovanpå.

I år ska jag utvidga sortimentet beträffande framför allt tomater och grönt, men även smultron:

Till smultronen använde jag tre äggförpackningar – alla frön i påsen – eftersom jag vill ha massor med amplar på takterrassen. För detta projekt har jag kommit på en bra idé beträffande hur jag kan göra amplar genom att notera vad som finns när jag ”sakletar” och använda det. Kreativiteten gynnas av ramar och gränser, och det visste ju redan Kajsa Varg när hon snodde ihop något i köket med hjälp av slumpmässig tillgång på ingredienser.  Återkommer med ett inlägg om amplarna framöver.

Vidare offrade jag ett gäng av mina ekologiska påskpotatisar, vilka heter ’Mozart’ och som jag köpte på Coop och la i en äggkartong – röda och jättegoda var de enligt min mening.  Dessa ska jag sätta i några av mina IKEA-påsar av presenningsmaterial som jag ändå har liggande. Fortsättning följer…

Slutligen hittade jag två kärnor i den sista av påskens ekologiska clementiner, och satte dem i varsin kruka. Den som lever får se om det händer något spännande med dem… 🙂

Övriga fröer som ska beställas är framför allt sådana som kan direktsås, och i år hoppas jag att även terrassen kommer  att drunkna i grönsaksprakt till slut. Mera om fröerna och odlingsplanen för terrassen framöver och under kategorin odling hittar du alla inlägg om min odling från förra året och i år…

…och tills nästa gång önskar jag alla jordpetande läsare stor odlarlycka!

<3 C.

 

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.