En artikel om smalspåret…

…fick mig att fundera på vilka medlemsavgifter jag ännu inte betalat! Fy skam!

Artikeln hittar du inklistrad i fulltext längst ned i inlägget, och den är saxad ur Vimmerbytidningen. Till sommaren ska vi ha en liten familjesamling här under ett antal dagar, och då ska det väl bli av att åka en sväng med tåget. Konsthallen och möbelmuseet ska självklart också få ett besök. Lite längre från Virserum förvisso, men ändå en spännande aktivitet, vilken ung som gammal kan delta i, hittar vi Ädelfors guldvaskning. Det har jag alltid velat testa, men det har inte blivit av. Inte för guldets skull, utan för det meditativa i att sitta och vicka på en vaskpanna och fokusera blicken ner i den. Kanske är det något som bara vi extremt introverta kan bli upprymda av tanken på… 🙂

Än så länge är det bara vinprovningsföreningen Munskänkarna som fått in sin avgift för året. För 375 kronor kommer erbjudanden om provningar från sektionen ca åtta gånger per år. Provningarna kostar även de runt 375 kronor stycket och då ingår mat i priset. Vidare ingår en spännande medlemstidning, vilken för övrigt låg i lådan igår!

Nedan följer en kom-ihåg-lista till mig själv och också till de läsare som missat att betala eller hittills inte känt till föreningarna i Virserum med omnejd.

Munskänkarna

Smalspåret

Konstföreningen

Konsthallen

Möbelmuseet

Virserums hembygdspark

Jag fyller på med länkar till hemsidor och info efter hand. Har jag missat någon? Skicka gärna i så fall mail till carinasnabelaautentopiapunktse, så lägger jag in posten i listan!

Det vi på förekommen anledning borde ha är förstås ett Dackemuseum, men tills vidare får vi klara oss utan. Vem vet – kanske tids nog… 🙂

Önskar en fin fortsättning på veckan!

<3 C.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2017 blev ett bra år för smalspåret

2018-03-19 09:41 19 timmar sedan.

Tjustbygdens järnvägsföreningen som driver smalspåret mellan Hultsfred och Västervik summerar ett bra år. Fler resenärer och fler medlemmar och ett litet plus i kassan.

På söndagen höll Tjustbygdens Järnvägsförening, TJF, sitt årsmöte i Verkebäcks hamnmagasin. TJF ansvarar för tågtrafiken och samlar de ideella krafterna kring smalspårsjärnvägen mellan Hultsfred och Västervik. Banan ägs och förvaltas av Förvaltnings AB Smålandsbanan, FAS, och är med sina 67 km den längsta museibanan i landet.
– Det har varit ett bra år med både ett ökat resande och fler medlemmar, säger Mikael Lövstedt, ordförande sedan tre år tillbaka.
TJF som bildades 1979 har idag 683 medlemmar varav drygt 60 är aktiva i den praktiska verksamheten. Föreningen har idag tre anställda som i huvudsak arbetar med underhåll av fordon, byggnader och andra delar i anläggningen.
– Vi har en ekonomi i balans, säger Daniel Niklasson, kassör. Det är trots allt en ganska stor verksamhet i föreningsform och med en omsättning på närmare 3,8 mkr får vinsten på 6000 kr ses som blygsam då vi återinvesterar allt i verksamheten.
Under 2017 har föreningen valt att fortsatt göra stora satsningar på trafiksäkerhetshöjande åtgärder på fordonen och åtgärder för att höja kvalitén för resenärerna.
– Under en rad av år har vi arbetat igenom boggier, axlar, hjul, och bromssystem på fordonen, fortsätter Mikael. Under 2017 fick alla våra fordon nytillverkade stötdämpare för närare 20 000 kr per rälsbuss och nu under vintern har vi fortsatt med en större rostsanering av en av våra rälsbussar som enbart i material och extern arbeten kommer att uppgå till närmare 300 000 kr innan vagnen är klar till sommaren.
I styrelsen ingår Mikael Lövstedt (ordförande), Anders Henriksson (vice ordförande), Rebecka Henriksson (sekreterare), Daniel Niklasson (kassör), Jakob Kindesjö (ledamot), Ole Svensson (suppleant), Ola Almquist (suppleant) samt Per Johansson (suppleant).
Efter den formella delen av årsmötet berättade Jan-Olof Olofsson från Verkebäcks byalag om hamnmagasinet och det arbete som byalaget bedriver i den gamla järnvägshamnen. Ordförande Mikael Lövstedt och Bo Löwenberg, styrelseordförande i Förvaltnings AB Smålandsbanan berättade sedan om olika pågående projekt och hur dessa samordnas. De största insatserna på banan görs inom ramen för ett projekt med stöd från EU Leader Kustlandet med bland annat satsningar på ökad säkerhet vid korsningar med vägar, förbättrad spårstandard och ökad tillgänglighet.

Bifogad bild: Bo Löwenberg FAS och Mikael Lövstedt TJF berättar om pågående projekt utmed smalspårsjärnvägen Hultsfred-Västervik. Foto: TJF/Peter Heller.

Det här inlägget postades i Virserum förr & nu. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.