Odlingen 2018 är igång…

…och vad kan vara mer uppmuntrande än odling att ägna sig åt när prognosen säger ytterligare nattemperaturer ner mot 11 minus även nästa vecka?

Sedan i början av mars har jag noterat att mina fem överlevande paprikaplantor ämnar tillbringa ytterligare en säsong i pensionärskuvösen. Över vintern har de haft det mysigt inomhus. Jag tog in 14 plantor i höstas, och av dem har alltså fem klarat sig. Med de har inte sett så roliga ut på sistone:

Idag åkte därför saxen fram, och mängder av nya skott och knoppar avslöjade sig bakom det gamla bladverket.

Om du har en planta som ser ut så här och som verkar färdig att ge upp hoppet om, så kolla först om den har nya skott på gång, förty efter saneringen såg en av plantorna så här frodig ut, och de övriga likaså:

En annan faktor som drog igång odlingsprojektet var att jag ville odla ruccola i ett fönster, och jag hade för ändamålet fler små papperskorgar från IKEA som jag köpte i höstas för 10 kr styck inför omplanteringen av paprikorna när det var dags att ta in dem i värmen. Därför hade jag redan borrat hål i dem dessutom.

Det fanns också ok jord på ”lagret” i kuvösen föreställde jag mig eftersom en sen planteringsomgång inte ville sig så väl, så jorden jag använde till det i höstas, kunde nog duga. Jag blandade ut den med bikarbonat och äggskal för att förbättra den:

Fyra stora krukor, av vilka jag sådde två. Övriga två får vänta några veckor. Därefter fixar jag nog ytterligare ett gäng krukor med några andra frösorter, och om experimentet slår väl  ut kan de stå kvar i fönstret över sommaren, kanske med de bakre lite upphöjda. Jag ska testa att klippa ner salladen och se om det funkar med kontinuerlig nedklippning, vilket andra sorter klarar utmärkt.  Fortsättning följer…

Bakom en balkonglåda, vilken jag tömde på jord, gjorde jag nedanstående fynd – en tomat! 🙂 Denna sort kallar jag ’butikstomat’ eftersom jag köpte ekologiska körsbärstomater och skar i skivor som jag planterade förra senvåren.

Jag började med att undersöka innehållet genom att obducera den, och tänkte av nyfikenhet undersöka om fröna är användbara. Om inte, så finns det ju fler både i butiken och i fröpåsar!

Nedan följer dagens frösåddsprojekt upplagt och klart för plantering – nästan. Jag bestämde mig till slut för att plocka ut kärnorna i den obducerade tomaten, och låta dem torka på ett hushållspapper innan jag sådde dem. Det var så jag gjorde med min favoritsort ’Zebrino’ som jag tog vara på i höstas och har haft i kylen i sitt hushållspapper i en burk. Jag anpassade även paprikafröernas antal, vilka jag för övrigt hade färdigtorkade i burkar i kylen, till antalet ägghålor i äggkartongerna.

Odlingsfabriken redo för attack…

…och när jag fyllt på jord nästan  ända upp, så vattnade jag igenom jorden och la i ett frö i varje håla – eller en pappersbit med några stycken frön. Därefter ett tunt lager torr jord. Vidare fick äggkartongerna ”master” av avbrutna grillpinnar, vilka kan hålla upp plastpåsen.

Observera att jag i år lät locket till äggkartongerna ligga under och bilda stopp för masterna och för att hålla mera fukt. Den som vill göra en återresa till förra årets odlingsglädje hittar inlägg t ex här, här och här. Liksom här, här och här!

Materialet håller som sagt dessutom mycket vatten, och odlingslådorna var ganska blöta när jag sköt in skeppet i plastpåsarna. Som synes så skrev jag direkt på plastpåsarna vad som är planterat i varje fröskepp. Slutligen nöp jag ihop plastpåsen med klädnypor och satte i mina ljusaste fönster.

Det optimala hade varit att ha dem stående på smala brickor (eftersom mina fönsterbrädor är väldigt smala) fyllda med vatten och låtit dem vara uppsugningstråg för äggkartongerna, och ha plasten bara vilande på masterna. IKEA har t ex den här som skulle passa perfekt!

YPPERLIG Bricka IKEA

Nu gäller det således att komma ihåg att vattna de små liven, och med det önskar jag alla läsare en fin vårvecka – även om det blir lite kallt nu och då…

<3 C.

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.