Jag sticker emellan med en odlingsuppdatering…

…eftersom en läsare via mail igår undrade om tomaterna och paprikan möjligen hade gett upp andan. Svar: Absolut inte!!!  Orsaken till tystnaden beträffande odlingen beror helt enkelt på att andra ämnen prioriterats – paradigmskiftet måste ju också få näring…:-)

Eftersom bloggen fungerar som både plattform för kommunikation avseende mitt eget lärande, liksom som en dagbok, så passar det utmärkt att uppdatera odlingsprojektet med lite bilder. Tidigare inlägg om odlingsprojektet hittar läsaren  här, här och här.

Pensionärskuvösen är i sanning en underbar plats. I morse kl 05.30 var utomhustemperaturen 5,7 grader, men i kuvösen var det 21. Precis lagom för morgonkaffet och frukosten med kudde och filt! Så här sent på sommaren blir det också lagom varmt på dagen, oftast med dörren ut till terrassen på glänt för katternas skull. Dock blir det att släppa in och ut herrarna tills utomhustemperaturen blivit anständig. Här kommer då äntligen lite bilder 🙂

Bild 1: Just omplanterade tomater – närmast fönstret står coctailtomaterna som jag knipsade av för att de skulle buska sig bättre. De högväxande planterade jag om lika djupt som krukan. Nya rötter kommer ut längs med den begravda stammen, gängligheten som uppstått löser sig på detta sätt. Det går inte att knipsa av högväxande tomater! Dock ska dessa tjuvas, d v s de nya utskotten i grenklykorna ska tas bort – annars bildas två toppar och det orkar inte tomaten med att förse med frukter, hälsar katten Elvis! 🙂

Bild 2: Kuvöskorridoren som leder till takterrassen. I år har jag staplat halvpallar för att växterna ska komma upp. Några avknipsade busktomater har jag här kvar att plantera. Till nästa år ska jag skaffa snyggare bord och krukor till tomaterna och paprikorna i kuvösen, så ska pallarna få sig en omgång färg och få flytta ut tillsammans med planteringskärlen till terrassen. På bilden har hunnit högtryckstvätta terrassen, samt olja in räcket. Golvet återstod, men är förstås klart nu.

Bild 3: Vy över kuvösen med sydvästfönstren. Här har någon vecka passerat och jag har satt upp pinnar till de höga tomaterna samt bundit fast dem med tunna gummiband. I nordvästfönstret väntar balkonglådorna på sina fröer – säsongens sista plantering innan odlingen flyttar in…

Bild 4: Korridoren med plantorna som växer bra, dock är sorten närmast bild inte så sugen på att sätta blommor. Den bortre, den gula verkar vara den som trivs bäst! Golvet på terrassen är målat, men ingen bra dag för grillning i ösregnet den dagen… 🙂

Bild 5: Här har både tomaterna och paprikorna vuxit på sig ordentligt. Pinnarna räcker inte till…

Bild 6: Maffig bild utifrån terrassen…

Bild 7: Tillbaka inne i kuvösen, en bild uppifrån etaget där terrassdörren är monterad.

Bild 8: Den gula tomaten (uppdragen från en tomatskiva i butiken) AMARILLOs första frukter! Tre av de sex plantorna har dags dato frukt på gång. Hela odlingen är ju försenad eftersom jag inte kom igång förrän i början av maj då jag flyttade in i lägenheten, men min förhoppning är att kuvösen ska kunna kompensera det…

De söta spetspaprikablommorna som börjar slå ut här och där, ska väl också bli frukter tids nog. Troligen avgör mognadsgraden vilken färg paprikan har även på denna sort – det är det vanligaste, men det finns också sorter med bestämd slutkulör. Vi får se… 🙂

Bild 9: I kuvösrummets fönster står alltså busktomater på rad, och de har fått luta sig mot fönstret och varandra som de vill. Det är ju inte så hett längre. Jag har spänt upp en gummibandstråd som hindrar dem från att falla mot de höga tomaterna. Har ingen som helst aning om vilken sort det är – de kommer från butikens ekologiska sortiment. De höga tomaterna är sorten ZEBRINO som är mörkröd. Den har blommor men än så länge inga frukter…

Bild 10: Kuvösrummets nordvästfönster ska bli spännande att så i. Det kommer in ljus från tre mindre fönster mot söder, samt från ”tomatfönstret” så förhoppningsvis kan det bli något ätbart även där. Eftersom jag inte odlat på länge – innergården jag utvecklade vid min egendom Harstenlycke på Nylyckevägen 2 i Nybro, var ju av prydnads- eller meditationskaraktär, så tänkte jag testa några ekofröer. Jag bestämde mig för grönkål (som jag har i stora planteringskärl som inte är med på bild) rädisa ’Patricia’, sockerärt ’Norli’ samt ruccola. Det blev Impecta fröhandel som fick äran att leverera. De har direktbetalning via bank, fröerna kom på några dagar i en vadderad påse i brevlådan, så inget att klaga på så långt… 😉

Jag kunde förstås inte hejda mig, så redan i fredags kväll sådde jag rädisor och ruccoloa i två av lådorna, grönkålen i sina kärl, liksom sockerärtorna i lådorna med hängande klätterstöd. Se bild 3 ovan. I ytterkanterna, vid sidan om sockerärtorna, ska jag så en omgång ruccola till om några veckor. Därefter blir det inomhussådd över vintern…

Bild 11: Efter 36 timmar – i söndags eftermiddag – såg jag de första små ruccoloagroddarna. Och idag, tisdag fm, såg lådorna ut så här!!!! Både rädisorna (i mitten) och ruccolan (på ytterkanterna) frodas som synes REDAN! Grotiden för båda anges på påsarna till mellan fem och 15 dagar!!! Kanske en kombination av bra fröer och bra förutsättningar? Mera om mitt frötest i nästa odlingsuppdatering…

Här är de fröer jag satsade på denna gång, och snart är det dags att planera för nästa års odling – och jag längtar redan efter nästa års frökatalog. Till mig kommer den automatiskt eftersom jag har beställt varor i år.

Det viktigaste för mig är att fröerna är ekologiska och GMO-fria. Ska man inte äta resultatet, så är det kanske inte lika noga. Impecta har ett bassortiment av ekologiska fröer, och säkert kommer efterfrågan att ge skäl att utöka det. Intresset för egen odling – både inomhus och utomhus med hjälp av olika nya metoder (som jag tänker skriva om tids nog) – ökar lavinartat, och därmed växer också kunskaperna om hur vi kan kan ägna oss åt extrem närodling, alltså i vårt eget hem.

Med detta tillönskas i vanlig ordning en underbar ekodag…

…i Kärlek, Fred och Skapande Frihet!

<3 C.

PS Prydnadsträdgårdar är förstås inte heller fel, och mitt kreativa innegårdsprojekt blev ju som ni gamla läsare säkert minns – mycket speciell. Framsidan där jag tids nog ska min ätbara trädgård, även om den just nu är en vision med en konkret plan, kan jag inte vänta för länge på. Jag lägger till några bilder att inspireras av för nya läsare, och för gamla som glömt…

Det här inlägget postades i Harstenslycke, Odling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag sticker emellan med en odlingsuppdatering…

  1. Atma_n skriver:

    .. Så mysigt… och … vilken livs- o. växtkraft….
    God fortsättning önskas dig..
    /Atma_n

Kommentera