Uppdatering av odlingsprojektet…

…i pensionärskuvösen. Som tidigare konstaterats så blir detta egentligen ett experiment eftersom jag inte flyttade in förrän i maj. Nästa vår börjar jag sätta fröerna tidigt på fönsterbrädorna inomhus, så att växterna får en full säsong.

Ute på takterassen kommer jag inte att odla alls i år eftersom jag tänkte tvätta rent den med högtryckstvätten samt olja/måla med något lämpligt. Men nästa år ska det nog grönska där också… 🙂

Idag har jag planterat om tomat- och paprikaplantorna från sina äggkartonger till lite större kärl. Det var nog på tiden eftersom vissa började gulna en aning, och det brukar betyda näringsbrist.

Bild 1: Labbet är laddat med jord, diskade kattmatsburkar, vaxduksunderlag, de numera muskiga äggkartongerna med plantorna som ska generera röda små busktomater, en sked att gröpa ur dem med, samt en vattenkanna. Jag hade velat ha Änglamarks (Coop) ekologiska plantjord, men det fick jag inte tag på i Virserum. Det fick bli Höglandets plantjord, och förhoppningsvis funkar väl den också. Till nästa år ska jag skaffa ekologisk jord.

Bild 2: Någon enstaka planta är riktigt piggelin, men den som står nedanför är helt klart gulnad. Jag valde ut 15 av busktomaterna och planterade om, och målet är att 12 ska klara resan mot det slutgiltiga kärlet om någon månad.

Bild 3: De klenaste åkte ner i en hink tillsammans med de uppluckrade äggkartongerna vilka jag rev i småbitar. Planen är att sätta igång med kompostering enligt den s k Bokashimetoden. Mer om detta tids nog, och så länge kan den intresserade fördjupa sig  på hemsidan Bokashi.se

Bild 4: Här står de tre äggkartongerna med de tre olika kvisttomaterna – Mazarino, Amarillo och Zebrino –  samlade för omplantering. Av dessa får vi se hur många som klarar sig till nästa omplantering, men de såg alla friska och fina ut, om än inte särskilt stora. Jag tror att det beror på att jag gallrade alldeles för sent.  Så här ska de se ut när de blir mogna, och jag önskar mig själv lycka till med det… 😉

Bilden ovan exponerar de samlade paprikaplantorna i sina äggkartonger. De kom i jorden senare än tomaterna, men de ser pigga och käcka ut i sina äggkartoner. De stora kartongerna innehåller orange respektive röd spetspaprika, och den lilla kartongen innehåller möjligen gul spetspaprika eftersom den såg betydligt gulare ut än den orangea. Men jag tror att det beror på att den var mycket mindre. Hur som helst så selekterade jag ut sex orangea och sex röda, samt fyra eventuellt gula. Den som lever får se…

Här står nu alla omplanteringar på parad i kuvösfönstret mot sydväst. Med lite tur så hinner de bära frukt innan det blir för kallt…

Några ord om den ekologiska purjolöken som jag köper på ICA kan vara på sin plats. Jag planterade ju två stycken i jord, vilka först fått rikligt med rötter i vatten. En har skjutit ut ett litet spjut, medan den andra skrumpnade. Två nya står i vatten, och min forskning visar att det inte är någon mening med att plantera i jord eftersom de oftast blir jättefina i vatten åtminstone en gång. Inga evighetspurjolökar således, men kanske är det jag som missat någon viktig information. Purjolökar ska jag också driva upp ett gäng i sommar. Funkar bra att strimla och frysa in. Lite olika salladssorter och rädisor vore inte dumt heller. Runåbergs fröer har ekologiska och GMO-fria fröer att skicka efter.

Med denna uppdatering tillönskas en fortsatt fin och solig söndag…

…i Kärlek, Fred och Skapande Frihet!

<3 C.

 

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentera