Odlingsuppdatering 170531…

…och nu ska vi ta oss en titt växtkraften. Det börjar så smått närma sig tidpunkten för omplantering, och naturen verkar sköta selektionen bra utan mig. Det innebär att vissa av de små tomatliven börjar utveckla ett andra bladpar, och troligen därmed blir hanterbara.

Tolv röda busktomater och 15 höga tomater av tre olika sorter har jag plats med i pensionärskuvösen, och så många – plus några i reserv ska jag omplantera framledes i separata lite större kärl om någon vecka. Kanske blir det lagom att sätta dem i sina slutgiltiga stora kärl med ca tolv respektive ca 20 liter jord i varje runt den 1 juli. Det blir ju lite fördröjt, och kanske hinner inte skörden bli särskilt omfattande, men jag ser det som en generalrepetition inför nästa odlingssäsong då jag förstås kan börja med att så mycket tidigare. I år blev det p g a inflyttningen den 1 maj i senaste laget. Paprika lär dessutom kunna flyttas inomhus när det blir för kallt ute, och det vore ju härligt om de kunde frodas tillsammans med allt annat som jag tänkt testa att odla inomhus över vintern.

Här kommer uppdateringen av odlingsprojektet…

…och gällande paprikakartongerna, så är den röda spetspaprikan piggast. Jag har ju en orange variant också, och möjligen en gul även om jag tror att den är orange den också.

Ovan ser vi den piggaste tomaten – Mazarino. Några har börjat utveckla ett andra bladpar.

Så testade jag att plantera purjolöken i jord efter att den fått stå i vatten och utveckla rötter. Funderade på om det inte var bäst att klippa ner den nya blasten som kommit upp…

…för att rötterna skulle prioriteras. Sagt och gjort! Den till höger har ju redan börjat skjuta fram ny blast, men den ser lite klen ut. Den som lever får se…

Så här ser nu sydvästfönstret i kuvösen ut dags dato. Nu väntar under en veckas tid bedömning av de sista elevuppgifterna i skolan med följande betygsstättning liksom justering av min nu examinerade kandidatuppsats i pedagogik. Sen omplantering…

…i Kärlek, Fred, och Skapande Frihet! 🙂

<3 C.

Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Odlingsuppdatering 170531…

 1. Stella skriver:

  Gratulerar till tomaterna!

  Jag lärde mig att tomater faktiskt är tåliga för ett par år sedan när jag lämnade en planta på balkongen i 6 veckor och det blev varmt och soligt just dessa veckor med och plantan hade vatten i en 33 cl flaska som inte kan har räckt länge i värmen.
  Jag hade förväntat mig att plantan skulle dö medan jag var bortrest men när jag kom hem var den till min stora förvåning inte död alls utan även om lite torr så hade den även många stora fina tomater!
  Det gör ju inget att de blir lite sena och de kan ju hålla sig väldigt länge med om du plockar dem gröna!
  Utmärkt till en cancerskyddande sallad tillsammans med nötter och avokado som det fettlösliga lykopenet i tomaten behöver!
  Blir spännande att höra vilken sort som gav bäst smak framöver!

  God kväll 🙂

  <3 Stella

  • admin skriver:

   Tack, det var trösterika ord beträffande ditt tomatplågeri – kanske det är bättre att inte dalta så mycket… 🙂
   Ja, det ska verkligen bli spännande att se vilka som utvecklas bäst och ger bäst smak. Mycket handlar säkert också om jordmån och väderstreck. Tack för tomat/avokado/nötssallads-tipset. I början av augusti borde väl iaf de första tomaterna ha mognat?

   Gokväll tillbaka! 🙂

   Kram C.

Kommentera