Medborgarna revolterar…

…i stockholmsförorterna – eller medborgare är väl förresten för mycket sagt? Snarare anser våra politiker att detta är ungdomar som måste lära sig veta hut! Utan förhoppningar om jobb är det lätt att tro att lösningen är att ”samhället måste skapa arbetstillfällen, eller åtminstone meningsfull sysselsättning”. Det förstnämnda har inte samhället möjlighet att göra eftersom arbetslösheten – även för tidigare privilegierade grupper – kommer att eskalera. Vad som är meningsfullt för de ofta uppdämt kreativa ungdomarna har inte de konformistiska politikerna någon som helst aning om. Arbetslösheten kommer att stiga dramatiskt – i Sverige precis som i övriga Europa och globalt. Att förtränga det är enfaldigt = politiker är enfaldiga.

Tills samhället har inordnat sig i ett behovssystem, utan ett girigt penningsystem och omöjlig tillväxt – ”grön” eller inte, så finns det bara en sak att göra för att hindra fler revolter och på sikt revolutioner och krig. Det är att acceptera att även de revolterande grupperna är medborgare, och att en medborgarlön etableras istället för jobblinjeretoriken i ”skyll-dig-själv-anda” som betalas ut till de medborgare som vill, kan eller måste klara sig på en sådan. I utbyte får man frihet och den kan användas till vad man behagar. Kanske kan man slå sig ihop och hyra ett hus med lite mark och odla själv, kanske man skulle våga studera trots att det inte finns några garanterade jobb som väntar. Man kanske kan studera humaniora, lära sig om  Harry Potter-fenomenet och sätta igång och skriva en bok själv istället för att sitta av meningslös tid i Fas3? Eller ta hand om sina barn, lära sig hur man kan hushålla med resurser, leva på långkok, träffa andra likasinnade småbarnsföräldrar? Fler och fler måste lära sig att leva på lite pengar, så det ”utanförskap” som detta innebär enligt politikerretoriken, kommer att övergå till ett naturligt och normalt tillstånd i samklang med de naturresurser vi har.

Försäkringskassan måste ha mer pengar meddelar lokala Östran: http://www.ostran.se/NYHETER/Kalmar/Situationen-ohaallbar-paa-Foersaekringskassan Personalen gråter av utmattning – och ja, vilka gör inte det av alla oss som blivit nekade ersättning p g a bristande kunskapsmassa, och som trots stöd av forskning inte får våra ärenden prövade i regeringsrätten? Många väljer för övrigt döden framför att tigga pengar på kommunernas socialkontor. Det innebär att Försäkringskassan – oavsett om beslutet är förankrat i Alliansens regelverk eller hos enskilda handläggare – gör sig skyldiga till dråp. Detta måste vi alla bli klara över!

Ju mer pengar Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna behöver för sitt konsekventa förtryckande av medborgare, desto lättare blir det att motivera en liten men värdig medborgarlön på studiemedelsnivå. Jag hittade en utredning av en MP-grupp från 2000: http://karin.jonex.info/static/mblutr.pdf Nu har ju dessvärre MP inordnat sig i ledet, vilket för övrigt Schlaug skriver uppgivet om på sin blogg: http://schlaug.blogspot.se/2013/05/infor-mp-kongress-fran.html

Bloggrannen Lincoln (Ett nytt penningsystem) tipsade häromdagen i kommentarerna i sitt  inlägg, om en videoupptagning av en föreläsning av Piratpartiets Christian Engström om en basinkomst som ersättning för dagens förnedringsindustri. Eftersom alla förr eller senare får överlevnadsmedel vore det lika bra att dela ut dessa direkt utan den långa omvägen kantad  med förnedring och hån som är handläggarnas delikata uppdrag i myndigheterna (läkare, fsk, af, socialt försörjningsstöd, juridiska instanser osv). Rekommenderas!:

Christian Engström har för övrigt en blogg om man vill fördjupa sig i Piratpartiets program, och du hittar länken i blogglistan till höger.

Retoriken från alla etablerade partier kommer att handla om åtgärder för att kväsa ungdomsrevolten i Stockholm. Ungdomarna har ju inget socialt eller intellektuellt kapital som politikerna har nytta av. Men det har medelklassen som i allt snabbare takt kommer att förlora sina jobb i takt med att överskottssystemet kollapsar. Just detta kan vara de djupast förtryckta ”medborgarnas” chans till rätten att överleva enligt min tes. Medelklassen i egenskap av valboskap måste hållas om ryggen, och som jag retoriskt påpekat många gånger förr i bloggen: Vem kan se en välutbildad och medveten civilekonom sitta på socialen och tigga pengar av en systemtrogen förtryckare? En välutbildad och medveten civilekonom har ju förstås rätt att överleva utan att behöva förnedras, eller hur?

Därför tror jag att medborgarlönen ganska snart kommer att presenteras som en eftergift till dessa privilegierade grupper som när de väl står inför fullbordat faktum att inga jobb finns och inte heller kommer att finnas, kommer att välja frihet istället för tiggeri. Medborgarlönen kommer  därför  att stänka även på de som egentligen borde vara orsaken till den, d v s sjuka som inte får ersättning, Fas3-slavar, ungdomar utan erkänt medborgarskap osv.

Trots allt handlar det ju om att försvara den representativa demokratin – hur icke-representativ den än blivit – politikerna tänker ju trots allt i första hand på politikerna 🙂 Penningssystemet och tillväxtretoriken stupar långt före den representativa demokratin även om även denna till slut blir precis lika omöjlig att försvara.

Inför valet 2014 – även om jag personligen tror att en regeringskris kan orsaka omval redan i år,  så kommer vi att få höra diskussioner om medborgarlön även från de etablerade partierna. Den kritiska massan närmar sig berättar min kristallkula, och det kommer att bli kaos och elände innan ett nytt humanistiskt och empatiskt system kan se dagens ljus…

 

Det här inlägget postades i Bloggtips, Den symptomatiska enfalden, Direkt demokrati & Medborgarlön, Empati & Humanism, Filmtips, Förutsägelser/synteser, Makrosituationen, Paradigmskiftet, Samhällsförtryck, Samhällsgenererad ohälsa. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Medborgarna revolterar…

  1. Lincoln skriver:

    Bra skrivet, Carina! Jag tror också folk alltmer inser det absurda i dagens system.

    • admin skriver:

      Tack, Lincoln! Har uppdaterat inlägget med den filmatiserade föreläsningen av Piratpartiets Christian Engström som du tipsade om. I texten om Autentopia driver jag med dagens förnedringsindustri (bra begrepp för övrigt) och Engström är ju inne på samma linje – hans retorik speglar elegant hur skrattretande enfaldigt det inhumana systemet är och hur enkelt det skulle vara att förändra det – om bara viljan fanns.

Kommentera