Ett litet bloggsurfäventyr…

…tänkte jag skulle kunna bli en bra början på denna sköna söndag, som innan mörkret faller förhoppningsvis också kan sammanfattas med ”bakning av mandelbisqotti” samt ”långpromenad i det härliga soliga vintervädret” – som vi väl lite till mans börjar bli hjärtligt trötta på för övrigt…?

Hursomhelst – bloggen Intressanta Nyheter berättar sammanfattande om de Cypriotiska konfiskereringarna av medborgarnas kontoinnehav för att täcka bankernas förluster. Läs gärna kommentarerna också! I inlägget finns en länk till Musik & Centrifugen som avslöjar att det kunde varit betydligt värre samtidigt som en retorisk varning utfärdas avseende framtida händelser – som vi med all säkerhet får bevittna. Intressant, välskrivet och välrefererat – rekommenderas! Tryckte på bloggens knapp Personlig krishantering som leder till en text som förmedlar rekommendationer om hur man kan lära sig navigera i det kaos som kommer, och jag kan inte annat än att instämma – ställ in dig på förändring! Blickarna föll vidare på M & C:s blogroll och här slumpade jag ett resultat: En blues för civilisationen. Här hittar man synnerligen tänkvärda utsnitt ur verkligheten ur skilda perspektiv, och särskilt ett inlägg om Orlovs nya bok drog till sig min uppmärksamhet. Särskilt som det länkade till ASPO Sverige som i allmänhet skriver om hur peak oil kommer att påverka oss, men i inlägget från den 5 mars, recenserar Dmitry Orlovs The five stages of collaps – survivor’s toolkit, citat:

Historien visar att olika stadier av kollaps inträffar med stor regelbundenhet. Till skillnad från andra djur, har människor en tydlig tendens att skapa komplexa sociala hierarkier som aldrig kan bestå. Det beror på  att kollapsen programmeras in i själva kärnan i dessa komplexa och sociala hierarkier. Och hur motsägelsefullt det kan upplevas så kan de första tre stegen ofta ses som friska inslag i en normal utveckling av samhället. Till exempel skulle en snabb kollaps av nuvarande finansiella / kommersiella / politiska system, (sammanvävd med begreppet oändlig ekonomisk tillväxt på en ändlig planet) välkomnas, eftersom det skulle ge mänskligheten ett nytt ”hyresavtal” på livet genom att lämna till kommande generationer en planet som är mindre än 100 % plundrad och förgiftad av industrin…//…

De fem kollapserna kopplas till att den rådande ordningen i samhället upphör, då förtroendet eller tilliten försvinner. Även om varje stadium av kollaps blir synlig och påtaglig och observeras gradvis i samhället, så sker det mentala sammanbrottet ganska snabbt. Det verkar finnas en kulturell och universell sanning, att ingen vill vara den sista dåren som tror på en lögn, utom den som verkligen  är en idiot.

Dmitry Orlov beskriver de fem kollapserna så här:

Steg 1: Ekonomisk kollaps. Tron på ”business as usual” är borta

Steg 2: Kommersiell kollaps. Tron på ”att marknaden ska leverera” är borta

Steg 3: Politisk kollaps. Tron på att ”regeringen kommer att ta hand om dig” är borta..

Steg 4: Social kollaps. Tron på att ”samhället kommer att ta hand om dig” är borta.

Steg 5: Kulturell kollaps. Tron på att ”mänskligheten är god” är borta…//…

Om du letar efter en bok som berättar hur man håller nio miljarder människor vid liv koldioxidneutralt, blir du besviken. Dessutom kommer denna bok sannolikt att testa gränserna för din mentala komfortzon, eftersom när du läser den, kommer att upptäcka att människor som har störst chans att överleva kollapsen inte liknar dig, varken socialt eller kulturellt. Du kanske tycker att det är svårt att hitta en gemensam värdegrund, eller att respektera dem, från början. Men titta på dig själv! Det kan hända att du inte har en chans om du förblir den du är, och att du själv skulle göra klokt i att försöka ändra din uppfattning, dina vanor och ditt beteende.

Jag har skrivit något om Orlov tidigare i bloggen, där jag citerar ett äldre blogginlägg från Livet efter oljan.

Orlov och annan ”kollapslitteratur” beskriver ju hur värlssystemet nu faller samman – Autentopia utspelar sig när ett nytt autentiskt världssystem är etablerat 2061. Det är uppbyggt av autentiska människor som blivit tvungna att tänka annorlunda eftersom vi inte längre har de gamla fundamenten att vila på – det ekonomiska systemet, det finansiella systemet, det politiska systemet, det sociala skyddsnätssystemet eller det kulturella systemet. Det handlar om att bygga underifrån tillsammans med människor vi kan se i ögonen – bara det kan skapa den empati och solidaritet som vi är i så akut behov av.

I mitt förra inlägg skrev jag om det nya Partiet De Fria, och här finns inspirerande idéer och fundamenten för ett nytt politiskt paradigm. Personligen har jag mycket svårt att föreställa mig ett politiskt parti som bärande en stor del av lösningen, men kanske är det så att vi i brytningstider måste tänka att det ändå är nödvändigt att ”be in it to win it”? Därför har jag medlemsnummer 298! 🙂 Personligen skulle jag också ha lättare för att ge partiet mitt fulla förtroende om om man kommunicerade   att  målsättningen är att så småningom avskaffa sig självt så snart det nu döende paradigmet jämnats med marken.

Framöver ska jag göra en genomlysning av partiprogrammet punkt för punkt – som du för övrigt hittar här – men väntar in reaktioner och reflektioner från andra aktörer, t ex media, bloggare osv.

Den som vill fördjupa sig i det autentiska världssystemet Autentopia – 2061, hittar förordet nedan:

Förord till texten om Autentopia -2061

Introduction to Authentopia – 2061

 

 

Det här inlägget postades i Autentopia - idé och berättelse, Bloggtips, Empati & Humanism, Intressanta böcker, Paradigmskiftet, Svensk politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera