Hänt i veckan…

…blir en bra rubrik på detta inlägg eftersom jag helt enkelt tänkte länka till krönikor och andras blogginlägg samt lägga in ett antal intressanta filmer som jag stulit.

SvD:s Andreas Cervenka har hunnit skriva tre texter om tillståndet i makrovärlden. Som vanligt läsvärda och för oss som för länge sedan sett detta komma – också en mätare på hur långt andra skribenter kommit i sina insikter.

Tre blogginlägg har det blivit på senare tid:

http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/02/22/en-pagaende-stold/

http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/02/26/dominobrickorna-faller-allt-snabbare/

http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/02/28/kina-gor-om-vara-misstag/

Samt en krönika:

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/usa-har-kommit-till-vags-ande_7617268.svd

Men det har på senare tid också dykt upp indikationer på att det sovande samhället lite yrvaket börjat ruska på sig. Här följer några exempel på det:

http://www.tidningencurie.se/22/debatt/debatter/2012-12-04-hallbar-tillvaxt-finns-inte.html

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1191467-bankernas-makt-skapar-stora-kriser

http://hbl.fi/opinion/ledare/2013-01-13/arbetet-som-kollektiv-logn

http://www.svd.se/kultur/ekonomismens-nya-kritiker_7928008.svd

De samhällskritiska bloggarna är en ständig källa till reflektion och insikter om hur världen hänger samman. En relativt ny blogg som  avslöjar en skicklighet på att pedagogiskt syntetisera vad som händer och sker i omvärlden är Intressanta Nyheter. Det senaste inlägget om Den ”självständiga” Riksbanken är som vanligt logiskt beskrivande och resonerande, välunderbyggd och med relevant länkning. En bra utgångspunkt för fortsatt fördjupning således.

En bloggare som är en mästare på att hitta intressanta filmer är Vidsynt’s Blogg. Härifrån har jag stulit många klipp och tänkte göra så även idag:

”The secret of OZ” är nästan två timmar lång, men ger en helhetsbild av penningsystemets problematik – och vad som händer med dem som har makten att försöka göra något åt det!

En annan film som jag stulit från Ett nytt penningsystem är nedanstående som belyser vårt psykopatiska och sociopatiska system – en drivkraft som uppmuntrar till girighet och egoism. På samma sätt som vi skapar samhället, skapar samhället oss människor i det – om vi inte undkommit genom att vi lärt oss att tänka själva:

Båda filmerna är synnerligen angelägna och väl värda tidsinvesteringen!

På tal om empatibrist så avslöjades i veckan tidernas mest kränkande beslut från en av våra  kära förtryckarmyndigheter Försäkringskassan; en ung cancersjuk man måste enligt sin handläggare inkomma med ett intyg om ”förväntat dödsdatum” eftersom han vill tillbringa sista tiden hemma hos sina nära och kära:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/f-kassan-bad-om-dodsdatum-for-sjuk_7945500.svd

Har man inte ett psykopatiskt beteende när man börjar jobba på Försäkringskassan, så blir man kanske tvungen att skaffa sig det – eller räcker det kanske med en rejäl dos funktionell dumhet?! 🙂

Hoppas att ni hittat något intressant i dagens blandade gottepåse – och därmed tillönskas en härlig söndag!

 

Det här inlägget postades i Bloggtips, Den symptomatiska enfalden, Empati & Humanism, Filmtips, Makrosituationen, Samhällsförtryck, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera