Den väntade tsunamihöga arbetslösheten…

…har jag skrivit om många gånger med anledning av det förestående världssystemhaveriet – särskilt vad det kommer att innebära att tjänstemännen nu kommer att drabbas. T ex här, här och här. Man behöver inte ens en kristallkula för att förutse utvecklingen – det räcker gott med tvärvetenskapliga insikter och en förmåga att syntetisera, d v s samla upp de synliga trådarna och nysta i dem trots att andra änden är gömd i framtiden. Nu börjar dock ”experterna” komma ifatt sent omsider, t ex har Investors VD vaknat långt efter ”domedagsprofeterna” och levererar ickenyheten att den här krisen blir värre än den förra (även om de egentligen förstås är en och samma), och Teknikföretagen ger sin dystra bild av framtiden via Svd, och bekräftar att det nu är tjänstemännens tur att omfattas av varsel.

Detta kommer att innebära främst två saker; att ej tillsatta lärartjänster inom matte- och ingenjörsämnena kommer att fyllas upp av friställda tjänstemän från näringslivet. Det blir då slut på det patetiska behörighets- och legitimationsivrandet i utbildningsverksamheterna. Dessa forna gudalika varelser kommer förstås inte att avkrävas några formaliteter för att få undervisa i sina ämnen – och därmed kan inte kraven ställas på några andra heller! Det är en logisk konsekvens av det som kommer att hända inom de närmaste åren framöver.

Det kommer – precis som jag förutsett – också att innebära att när skolorna är fyllda, så blir det ändå många kvar som inte har någonstans att ta vägen. Den retoriska frågan jag brukar ställa i mina inlägg är ”Hur många kan se relativt välutbildade ekonomer, ingenjörer och jurister sitta och tigga för sin överlevnad på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänstens avdelning för ekonomiskt bistånd?” Svar: Inga!

Det innebär i sin tur att denna grupp blir den som kommer att genomdriva medborgarlönen – eller Basic Money som jag kallat den i Autentopia. Den ligger rimligen på studiemedelsnivå och täcker det basala. Man kan förstås inte räkna med att kunna leva  lyxliv på medborgarlönen, men man är å andra sidan fri att fundera på andra möjligheter – kanske studera, starta företag eller leva ett enkelt liv med långkok och självhushållning? Arbetslinjen som formuleras ”att alla som kan och vill ska få arbeta”, övergår till Frihetslinjen som formuleras ”att alla som kan och vill leva utan att lönearbeta ska kunna göra det”. Hejdå Fas3, hejdå självmord pga utebliven sjukpenning, hejdå förnedring och förtryck! 🙂

Skatteintäkterna dalar från en flodström till en rännil, och genom medborgarlönen kan vi slopa kontrollmyndigheterna och fördela överlevnadsmedel direkt från stat till individ – 2000-talet blir därför hierarkiernas och mellanhändernas död.  Föräldrar kommer att ta hand om sina barn och lönearbeta mindre (ifall detta står till buds alls). Kreativiteten kommer att eskalera och företag växa fram – alla med environmental management som övergripande princip. Vi kommer att utveckla ett sunt monetärt system med lokala valutor, vi kommer att bli mer sociala och bry oss mer om varandra. Det är ingen utopi – det är en logisk konsekvens av den utveckling de flesta borde kunna se vid det här laget – även utan kristallkula! 😉

Till bloggen ”Intressanta nyheter” – se länklistan till höger – vill jag rikta ett tack för det förtjänstfulla arbetet att samla just intressanta nyheter. Den ger en samlande bild av  aktuell systemkritik från när och fjärran!

Ha en fin helg – och nedan hittar du förordet till texten om Autentopia – 2061, som jag för övrigt lägger ut i sin helhet fritt 1/1 2016 då Thomas Mores Utopia fyller jämt 500 år! 🙂

Förord till texten om Autentopia – 2061.

Introduction to Authentopia – 2061

 

 

Det här inlägget postades i Direkt demokrati & Medborgarlön, Hierarkiernas och mellanhändernas död, Okategoriserade, Paradigmskiftet, Samhällsförtryck. Bokmärk permalänken.

Kommentera