Helgens trädgårdsrelaterade verksamheter…

…blev inte särskilt många – men givande! 🙂 Jag började jobba på en principskiss av framsidan med gropen, förhöjda odlingsbäddar och eventuellt en orangeriinspirerad undantagsstuga i en avlägsen framtid:

Gropen till höger, ett centrerat symmetriskt parti som harmoniserar fint med det gamla 20-talshuset som ser ut så som nedan (från en kameravinkel utifrån den vänstra snedställda solfjäderspaljen) samt orangerilägenheten till vänster. Man får tänka tvärt om jämfört med bilden eftersom skissen utgår ifrån huvudhuset. En stor fördel med denna trädgårdsvision är att jag ändå måste börja med gropen och centralsektionen. Om orangerilägenheten kommer dit eller inte så småningom spelar ingen roll – det är ändå det sista delprojektet i helheten. Det brukar ju annars vara tvärt om – huset först och trädgården sedan…

Centrumpartiet är påbörjat sedan tidigare, med en prydnadsträdgårdsinriktning, men kan lätt transformeras till en del av en nyttoträdgård. De upphöjda odlingsbäddarna vill jag helst mura och putsa – dels för att det skulle smälta ihop perfekt med huset, och dels för att det är så kul att göra. Man skulle kunna ”skära av” hörnen visuellt på odlingsbäddarna för att förstärka kopplingen till husets arkitektur med sina medeltidsreferenser genom sina borgliknande kraftfulla murväggar enligt nedanstående bild, genom att helt enkelt odla något kontrasterande i hörnen:

Jag hittade några fina exempel när jag bildgooglade ”murade odlingsbäddar”, bl a nedanstående från http://ymse.se/page1.html

Några snygga bänkar flankerad av varsin tjusig kruka vid entrén till det centrala odlingsrummet – kanske med några väldefinierade prydnadsväxter som t ex blyertsen för att påminna om husets ståndsmässiga och formella förflutna som disponentvilla – tänker jag mig skulle kunna skapa balans till nyttoodlingarna och harmoni till de putsade odlingsbäddarna. Varför inte något i den här stilen?:

Den fina bilden på krukorna och mossbollarna lånade jag från ”Franssohnska gården”: http://franssohnskagarden.blogspot.se/2007/11/hstpynt-och-hstmys.html

Just denna såldes på auktion för 2 400 kronor, och ett par skulle förstås bli dyrare. Men man kan förstås tänka sig betydligt enklare lösningar. Jag har lite ekvirke liggande som egentligen är tänkt som ved – men kanske man skulle kunna göra något av dem?

Odlingsbädden i mitten har jag tänkt mig lite större och kringgärdar ett vattenblänk av något slag. Det ska vara lite upphöjt så att man ser det när man vandrar vägen ner mot det, och det ska plaska lite för trevnadens skull – och helst också kunna samla regnvatten på något sätt. Ja, det tåls att tänka på, men det finns alltid flera lösningar på samma problem och detta är ju dessutom av angenämt dito. 🙂

De träd kring mittensektionen som är benämnda är befintliga, utom Hasseln som jag tror skulle passa bra vid gropens kant med reservation för att den kanske kommer att skymma odlingarna för mycket när den blir större? Pelarekarna blir ordentligt stora med tiden och trädsamlingen kommer att ge en fin lövskogskänsla men i formell tappning – det var i alla fall det som var tanken när jag planterade dem. Mera om projektet nästa gång…

Helgens andra begivenhet utspelade sig i Höör – med en god väninnas familj. Förutom trevligt sällskap, en härlig gädda till middag och en hembakad helt underbar Budapestrulle pyntad med några ätliga Gurkörtsblommor, så fick jag med mig några plantor.  som ska bli  så här vackra och användbara med tiden:

   

Gurkörten är ettårig men sprider sig lätt. Eftersom jag bara krukodlar tills vidare så blir ett av dagens projekt att plantera mina plantor i en sådan, och hoppas på att några frön hamnar i krukan tills nästa år. Annars finns ju alltid fröpåsar.

Ha en fin julimåndag! 🙂

Det här inlägget postades i Arkitektur, Harstenslycke, Trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentera