Äger numera en fastighet…

…som fått märkningen ”särskilt värdefull byggnad”. Eller rättare sagt så är det väl banken som äger den – åtminstone delvis. Kalmar läns museum har inventerat bebyggelsen i Nybro stad och häromdagen damp informationen ner i brevlådorna. Det visade sig vara två byggnader i byn som fått denna märkning – utöver Admins fastighet även en gammal kalksandtegelfabrik som ligger mitt emot. Dessutom hade fem (!) andra fastigheter begåvats med omdömet ”värdefull byggnad” och det är ju extra roligt eftersom det inte är särskilt många år sedan byn var dödsdömd av kommunens socialdemokrater och moderater som ivrade för att omvandla hela rasket till industriområde.  Ja, visst är det lite roligt med efterblivna 1900-talsvärderingar långt in på 2000-talet, men så är det förstås ofta i brukssamhällen som Nybro. 😀

Hur många skrivelser som Autentopia Admin författat i syfte att bekämpa dessa stollaprov är okänt, men urklippen och skrivelserna fyller två tjocka tidskriftssamlare. Jag har tänkt inreda garaget till museum över denna kamp – som faktiskt innebar ren förföljelse av byborna och våra val av boende. Vi hade vår egen Gazaremsa här att försvara kan man säga – utskrattade och förlöjligade på s k samrådsmöten som bara var ett spektakel och skådespeleri. Förr i tiden (för mycket länge sedan) var ju kommunalpolitiker och tjänstemän högt utbildade och bildade i förhållande till medborgarna, och det är kanske lätt att falla in i ett tillstånd där man tror sig vara överlägsen – då är det är förstås frestande att köra på med hjälp av gamla meriter fast man har förlorat greppet om både respekt och legitimitet avseende maktutövandet. Tjänstemännen färgas förstås också in av detta – man blir ju tyvärr som de man frotterar sig med – så var försiktiga gott folk! 😉

Beslutet innebär förstås en hel del annat också – den planerade ekologiska lanthandeln och tillika cafét som öppnar inför sommaren 2012 blir extra intressant för turister och lokalbefolkning att besöka. Fastigheten har fått tilldelat sig både ett äkthetsvärde, ett samhällshistoriskt värde och ett miljöskapande värde, och i det samhällshistoriska värdet ligger även att huset inrymt en lanthandel utöver att det också varit disponentvilla för brukets f d ägare von Schele. Det blir ju inte sämre av att inredningen väsentligen är bevarad trots omfattande renovering. I sommar kommer lägenheten att hyras ut till turister, och den finns att boka på www.glasriket.se – för att sedan övergå till projektlokal inför starten av lanthandeln och caféet.  Här kommer några bilder:

Trädgården som kommer att tillhöra lokalen kommer att erbjuda avkoppling både för cafégäster och för de som vill ta fika med sig – och jag kommer även att visa min privata innergård då och då.

Eftersom projektet också innehåller marknadsföring avseende hantverkares arbete och verksamhet i Glasriket för att värna ett levande lokalsamhälle som kan flytta över intresset från kvantitet till kvalitet, samt ett samarbete avseende närproducerade livsmedel så kräver det stora ansträngningar. Jag skulle dock tro att jag funnit en framkomlig lösning på problemet –  återkommer om detta. Saker och ting verkar falla på plats – återstår några detaljer innan jag kan kontakta en vettig finansiär som åtminstone inte driver med sina kunder som Swedbanks företagskontor här i Nybro genom en Pelle-Jöns ägnat sig åt – så ska det nog kunna finnas en uppdaterad bergvärmeanläggning på plats före vintern också!

Det skulle känns bra att  återlämna huset till allmänheten genom att öppna lanthandeln och caféet. Jag kommer inte själv att driva det när det väl etablerats – förhoppningsvis kan det drivas som en allmännyttig stiftelse eller en cooperation på något sätt och tanken är att det på vinterhalvåret även ska omfattas av kreativ terapiverksamhet för lindrigt förståndshandikappade – med inriktning på uppdaterade återbruksprodukter som sedan kan säljas i lanthandeln med en hälsning från kreatören. Sammantaget blir det ett litet livsstilsföretag som med hjälp av sina olika inriktningar kan ge bäring åt några personer – det är nog så vi måste tänka oss framtiden – fjärran från exponentiell tillväxt och lönsamhetskalkyler!

I texten inför K-märkningen står dessutom ”tydliggör järnvägens lokaliserande roll och en idag försvunnen hållplats”. Faktum är att de planerade mötesspåren i Trekanten och Örsjö öppnar möjligheten för pendeltågstrafik, och därmed också möjligheterna för en hållplats här i Harstenslycke. Allt eftersom människor blir tvungna att göra sig av med sina bilar blir intresset att bosätta sig utmed järnvägen större igen. Kvarnholmens (Kalmar Centrum) detaljhandel och Nybros dagligvaruhandel i centrum är en oslagbar kombination och vad skulle vara mer lämpligt än att etablera bostäder i en gammal kulturhistoriskt intressant miljö. Det är vad Autentopia Admin försökt förklara för kommunens politiker och tjänstemän i 15 år, och kanske blir det så till slut ändå. I så fall får kommunens kära återvinning som placerades  i byn för snart 20 år sedan ge med sig till förmån för bostäder – det är i alla fall vad kristallkulan berättat sedan länge… 🙂

Den som lever får se…ha en god dag!

Det här inlägget postades i Arkitektur, Harstenslycke, Inredning, Kreativitet, Samhällsutveckling, Trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.