”The end of the world as we know it”…

… är en punkt som tycks närma sig med stormsteg – helt bortom den lilla viljestarka människans kontroll – radioaktiviteten sprider sig från Fukushima och ingen vet hur detta slutar. ”Och havet blev till malört” vill jag minnas att står att läsa i Uppenbarelseboken – ja, det är väl en bra metafor! En sammanfattande uppdatering från i går em om situationen i Fukushima finns på IAEA:s  hemsida med länkar till mer detaljerad information:

http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html

Vidare berättar Bengt Göransson via diTV på di.se att handelsvolymerna är absurt låga på Wall Street, och att den lilla spurt som görs inför stängningen är rent psykologisk för att ”det ska se lite bättre ut inför nästa dags handel”. Den som inte redan taxat ut bör kanske göra det nu…

Kapp-Ahl, d v s en lågpriskedja tappar försäljning p g a räntehöjningar och elräkningar och det är ju det som med növändighet inträffar, och SAAB har återigen problem även om produktionen är igång igen. När boende och livsmedel blir dyrare så måste vi ofrånkomligen dra ner på annat – det blir hobbys, överkonsumtion av kläder och självklart bilar som åker ur önskelistan först. Det är därför bl a Kina sitter med Svarte Petter; visserligen kan elektroniken som är billig ersätta dyrare nöjen –  t ex kan en storbilds-TV för 15 000 ganska snart betala sig i jämförelse med biobesök inklusive kringkostnader – bilresa, McDonalds, godis, läsk, kaffe osv. Det är dessa små kostnader som man idag inte ens räknar som kostnader eftersom de i relativ mening är så små när två personer har bra jobb i en familj. Men för övrigt så har Kina samlat mycket 1900-talsindustri i sina fickor. Den globala recessionen kommer att få efterfrågan att kraftigt bromsa in på allt som inte är direkt nödvändigt  – men fördelen är kanske att vi istället kommer att börja spela Bridge med våra grannar igen?!

I Autentopia har kreativiteten ersatt konsumtionen – folk byter grejer och målar om prylar, syr nytt av gamla kläder och ser möjligheter och löser problem. Man uppfattar sig inte som fattig – snarare resursmedveten – och detta förstås av egen fritt val.  Det är då konsten, eller kanske snarare konstnärligheten smälter samman med livet – precis som filosofiprofessorn Herbert Marcuse förutsåg redan på 60-talet. Läs mer om detta i hans bok Den estetiska dimensionen. Kreativiteten – vare sig det handlar om konstnärlighet, entreprenörsskap, vetenskaplig problemlösning kommer, precis som under renässansen att flyta ihop till en livsstil. Skillnaden är att den individernas frigörelse som pågår kommer att göra denna livsstil tillgänglig för alla – inte bara för ett fåtal – och definitivt finns inga hierarkier som sätter människors villkor! Detta är den väg vi måste ta och våra framtida politiska beslut kommer att leda oss in i denna riktning. Vår livsstil har förgiftat våra kroppar (se gärna filmen Underkastelsen av Stefan Jarl) och vår miljö, och klimatfrågan kräver handling!

Men miljö- och klimat tjänar förstås på att konsumtionen minskar – och bättre (eller värre ur det föreliggande världssystemets perspektiv) kommer det att bli när vi går in i stagflationsepoken – det vi i efterhand kommer att kalla för den stora depressionen enligt texten om  Autentopia. När vi väl vant oss vid ett annat förhållningssätt kommer vi att betrakta vårt nuvarande samhälle som efterblivet och vansinnigt. Autentopia utspelar sig 2061 – läs gärna förordet:

Förord till texten om Autentopia

Introduction to the Autentopian text

Sist några citat ur kommentarerna avseende en artikel om att ”Räntefrossan når Sverige” på di.se:

21. Inflationen skenar

Så går det när stater trycker ohämmat med värdelösa papperspengar el digitala värdelösa nollor och ettor.
Köp guld

23. Ytterligare en ganska given utveckling

Det är många saker som nu faller på plats, som varnats för länge.

Det finns idag ingen som vill låna ut till nollränta. Riskerna är klart högre än avkastningen. Så länge Riksbanken tryckte ut pengar på marknaden fanns det pengar att låna. Men nu när den kranen sinat, då finns inte motsvarande mängd pengar att hitta.

Därför måste bankerna betala mer för att få låna (högre ränta).

Nu löser de tydligen situationen genom att istället tappa andras kranar, där de nytrycka pengarna fortfarande flödar. Även om det blir dyrare är det ett billigare alternativ än att betala marknadsräntor här.

Många tjoar om att räntorna för alltid ska vara hyperlåga. Det är inte möjligt, ens i en teoretisk modell. Nu kommer vi se följderna av att vi haft för låg ränta under för lång tid. Våra problem med tillväxten har berott på att andra gör våra jobb billigare, inte på att räntan varit för hög. Istället för att bli mer produktiva har vi levt på lånade pengar under lång tid.

Det kommer att straffa sig framöver. Redan nu har vi börjat betala priset.

”Var?” undrar du kanske… svaret finner du på din elräkning, din bensinräkning och din maträkning.
Foppa

25. Ett sant ord att det beror…

…”på marknadstekniska effekter av centralbankernas likviditetsåtgärder.” Det är riksbankerna, centralbankerna som trycker pengar som galna för att inte världsekonomin skall kollapsa, och bankerna som skapar skulder ur tomma intet som skapar denna ofantilga inflation, som kommer att visa sig i höjda priser och räntor. Det är centralbankerna som med ”likviditetsökningar” som skapar upplopp, revolutioner, protester och kravaller världen över. Men det har knappt startat ännu. Hyperinflationen kan nu inte ens stoppas med enorma räntehöjningar, för då kollapsar världsekonomin. Den finansiella tsunamin rullar in mot våra stränder inom ett till två år !

Spiran

10. HSB har stoppat ett byggprojekt nyligen.

HSB stoppade ett byggprojekt i helgen märkte jag för jag har stenkoll på några områden. Jag förstod tidigare att det inte skulle funka för de hade sålt för lite lägenheter. NCC är de som bygger åt HSB här.

JM ska nu börja gräva i samma område och har inflyttning ett halvår senare och har sålt lika lite och om inte försäljningen snart börjar ta fart där så måste de också stoppa bygget.

Det ska bli riktigt intressant att följa detta. Byggföretagen håller masken men det börjar komma in mörka moln över svedala nu när räntorna ska höjas kraftigt.
Anders

4. Vad bra…då blir bolånen ännu dyrare nu när dollarn går upp!

Hur kommer FED att agera för att hålla cost-push-inflationsimpulserna utifrån under kontroll?

Svar: Höja dollarn

Hur då? Ingen aning. Köpa dollar, platta till avkastningskurvan genom att löpa långa obligationer!
Alltså öka intresset för dollar. Vad händer då med börsen?
C Kamb

Ett axplock kommentarer att fundera på under dagen, kanske?

 

 

 

Det här inlägget postades i Autentopia - idé och berättelse, Filmtips, Intressanta böcker, Kreativitet, Makrosituationen, Miljö & Klimat, Miljögifter. Bokmärk permalänken.

Kommentera