Helgens glädjeämne i Fukushima…

…är att en elkabel kommit på plats. Ja, allting är relativt! Precis som den franske filosofen Derrida faststlagit så kan världen och våra upplevelser beskrivas i skillnader – i vad vi har och vad vi inte har, av vad vi kan och av vad vi inte kan, av vad vi känner och vad vi inte känner och så vidare. Gilbert Brim beskriver fenomenet mycket konkret i sin bok Ambition – med sin far som utgångspunkt. Boken är belysande på så sätt att den förklarar det förhållningssätt som blir allt viktigare i våra dagar, d v s vikten av att ha en plan – som är synnerligen flexibel. Den som tror att vi kan köra på efter den plan vi gjorde upp 1996 stångar sig blodig – likväl som den som tror att vi kan irra planlöst i livet blir precis lika besviken.

Orsaken till det är att vi inte själva har kontroll över våra liv, tyvärr. Vi har nämligen på övergripande nivå två irriterande faktorer som hotar våra planer, en som vi kan göra något åt, d v s den hierarkiska  samhällsstrukturen där t ex banktjänstemän kan få för sig vad som helst, alternativt statstjänstemän som är skiträdda att själva bli av med sina jobb och därför går omkring i ständig ängslan och har förlorat sin förmåga att tänka själva. Det yttersta samhällsförtrycket som man tar till för att dölja ett samhällssystems tillkortakommande är kriget. Den andra faktorn är förstås naturens krafter som nyligen lagt delar av Japan i spillror.  Båda förstör kapital, men skapar efterfrågan. ”The chart of the day” från Business Insider illustrerar saken med följande text och graf:

At the start of Japanese disaster, economists came out with a simple explanation as to what the impact of the earthquake would be on Japan’s economy: The economy will be hit in the short-term, but GDP will grow more in future months than expected because of reconstruction.

We haven’t seen a better image of how that process works than this one from Barclays. It shows that, when the earthquake hits, production falls in the economy due to the destruction of infrastructure. Then, as cleanup and reconstruction commences, demand increases, and the economy ends up growing more as a result. Barclay’s GDP projections fit this model, with Q2 GDP revised down to +0.8%, Q3 up to +3.2%, and Q4 up to +3.0%.

Uncertainty remains over Fukushima, but Japan’s recovery also depends on how much the Japanese government is willing to spend.

From Barclays:

In our view, fiscal policy is the key to moving from a phase of production decline to a phase of overall increase in demand. At this stage, however, it remains unclear when the FY 10 second preliminary budget will be compiled and how big it will be. Although private-sector reconstruction activity could pick up ahead of activity in the public sector, the rebuilding of public infrastructure such as harbors and roads will still depend on fiscal policy.

Don’t miss: Everything we know about the disaster’s economic impact on Japan >

chart of the day, japan reconstruction, march 2011

Frukterna av återuppbyggnaden efter andra världskriget lade grunden för min ekonomiskt bekymmerslösa uppväxt eftersom min far tillsammans med några arbetskamrater startade ett litet glasbruk 1948 när världen skrek efter produkter. Precis allt saknades! Precis allt saknas även i Fukushima, och de närmaste åren kommer människor antagligen gladerligen bo i små svenska stugor medan civilisationen återuppbyggs. Svenska företag har fått förfrågan om färdigbyggda friggebodar för omgående leverans, och självklart måste sådana projekt prioriteras.

Det kommer att ta lång tid att återhämta förlusten – även för detta strävsamma och luttrade folk – men en elkabel är en bra början…

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera